København bliver ikke klimaneutral i 2025 alligevel

Del artiklen:
København er blevet fremhævet af både statsminister såvel som VisitDenmark for høje klimaambitioner. Men byen bliver ikke CO2-neutral i 2025 som ellers håbet, skriver Jyllands-Posten. (Arkivfoto)
København er blevet fremhævet af både statsminister såvel som VisitDenmark for høje klimaambitioner. Men byen bliver ikke CO2-neutral i 2025 som ellers håbet, skriver Jyllands-Posten. (Arkivfoto) - Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Fejl i beregninger forsinker København i målet om at blive verdens første klimaneutrale hovedstad.

København bliver ikke klimaneutral i 2025, som ellers har været byens mål i årevis.Det skriver Jyllands-Posten.

– Jeg har ikke behov for at stå i 2025 og sige, at hurra, vi er CO2-neutrale, for jeg ved godt, at der fortsat bliver udledt CO2, siger Ninna Hedeager Olsen (Ø), der er teknik- og miljøborgmester i København, til avisen.

København er ellers fra flere sider blevet fremhævet for målet om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. VisitDenmark har brugt det i markedsføringen af Danmark, og statsminister Mette Frederiksen (S) har nævnt det til C40-topmødet i København i 2019.

Men kommunen har inkluderet strøm fra vindmøller, der står i andre kommuner, i sit regnskab, skriver Jyllands-Posten. Dermed bliver byen ikke reelt klimaneutral.

Hovedstadens forsyningsselskab, Hofor, har opsat vindmøller i en række provinskommuner. Strømmen fra disse bliver regnet med i CO2-regnskabet hos både Københavns Kommune og de kommuner, hvor møllerne fysisk står, skriver Jyllands-Posten.

Ninna Hedeager Olsen mener, at man “med rette” kan sige, at dobbelttællingen er at “snyde på vægten”.

Hun fremhæver også en række andre problematikker i kommunens CO2-regnskabsmetoder, som at der ikke medregnes forbrugsudledinger.

– Der er masser af ting, som ikke er talt med, siger teknik- og miljøborgmesteren.

Målet om at blive en klimaneutral hovedstad blev nedskrevet i 2012, da Borgerrepræsentationen i København vedtog en klimaplan, der skulle gælde frem til 2025.

Året efter blev byen hyldet med prisen Cities Climate Leadership for samme klimaplan.

/ritzau/