Dårlige meningsmålinger kan især ramme otte S-spidskandidater

Del artiklen:
Socialdemokratiets nedtur i meningsmålingerne forringer muligheden for, at Martin Sikær (S ) i Vejle kan slå den siddende Venstre-borgmester Jens Ejner Christensen (V). Dermed deler Sikær skæbne med syv andre S-kandidater, som tidligere havde meget gode muligheder for vinde en borgmesterpost.
Socialdemokratiets nedtur i meningsmålingerne forringer muligheden for, at Martin Sikær (S ) i Vejle kan slå den siddende Venstre-borgmester Jens Ejner Christensen (V). Dermed deler Sikær skæbne med syv andre S-kandidater, som tidligere havde meget gode muligheder for vinde en borgmesterpost. - Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiets nedtur i meningsmålingerne siden toppen i august rammer særligt otte S-kandidater, som er tæt på at kunne vinde en borgmesterpost. Se listen her.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Otte socialdemokratiske topudfordrere til borgerlige borgmestre havde særlig grund til at følge med i Mette Frederiksens pressemøde om de forsvundne SMS’er onsdag aften.

Socialdemokratiets vigende meningsmålinger og den fortsatte fremgang for især Venstre og Konservative er på vej til at skade en ellers oplagt socialdemokratisk mulighed for at erobre borgmesterposten i otte kommuner.

NB-Økonomi har på baggrund af det vægtede gennemsnit af meningsmålinger i Berlingske Barometer kortlagt de mest oplagte ofre ved KV21 for Socialdemokratiets nedtur på landsplan de seneste to og en halv måned.

Ifølge valgforskerne vil Socialdemokratiet i kommuner uden en S-borgmester som en grov tommelfingerregel få et gennemslag på cirka 50 procent fra de nationale meningsmålinger.

Så sent som i august stod Socialdemokratiet 4,1 procent bedre i meningsmålingerne end lige forud for kommunalvalget i 2017, og derfor kunne partiets spidskandidater se frem til et løft på godt og vel to procentpoint i partiets kommunale opbakning.

Med de nyeste målinger er den effekt reduceret til omkring en tredjedel. I det seneste gennemsnit står S blot til en gevinst på 1,4 procent i de nationale målinger sammenlignet med lige før KV17 og det vil forventeligt kun give en gevinst på cirka 0,7 procentpoint i kommuner uden en siddende S-borgmester.

Jyske kandidater frygter særligt for minksagen

Netop minksagen anses for at være en medvirkende årsag til S-nedturen i meningsmålingerne, og derfor er S-kandidater særligt bekymrende i de i områder landet, hvor minkerhvervet fyldte meget inden nedslagtningen.

“Folk er rigtig ramt stadig og rigtig vrede på Socialdemokratiet – og i særdeleshed jo Mette Frederiksen. Og når man så repræsenterer det parti, så synes jeg ikke, at man kan være andet end bekymret,” siger den socialdemokratiske byrådskandidat Lisbet Emmery i Gjøl i Jammerbugt Kommune til DR. I Gjøl var koncentrationen af minkfarme en af de højeste i Danmark.

Hvis tesen om at S-nedturen er størst i det jyske, så bør Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Brønderslev Bettina Bøcker Kjeldsen være særligt bekymret. Hun havde en god udsigt til et vippe et enkelt mandat fra rød til blå blok og dermed snuppe posten fra Mikael Klitgaard fra Venstre.

I Haderslev må viceborgmester Henrik Rønnow formentligt også erkende, at en meget sandsynlig valgsejr og mulig borgmesterpost er blevet lidt mere vanskelig. I den gamle kaserneby skulle Socialdemokratiet især på strandhugst hos frafaldne DF-vælgere, men det kan blive sværere med minksagen i bagagen.

Også i Odder må 1. viceborgmester Lone Jakobi Sørensen fra Socialdemokratiet nok indstille sig på, at meningsmålingerne kan gøre det sværere end ventet at snuppe borgmesterposten fra Venstremanden Uffe Jensen.

Er det de afgørende stemmer på Frederiksberg, som ryger for Socialdemokratiet?

Det er mere uklart, hvordan minksagen vil påvirke vælgerne i de store jyske købstæder, men meningsmålingerne øger spændingen i både Vejle og Silkeborg. I Danmarks største købstadskommune Vejle får Martin Sikær sværere ved at vippe Venstres Jens Ejner Christensen, og i Silkeborg får Helle Gade sværere ved at vippe Steen Vindum. Selvom begge Venstremænd kan glæde sig over den aktuelle nedgang til Socialdemokratiet i meningsmålingerne og fremgang for Venstre, så tegner alt til tætte opgør i de to købstæder.

På Sjælland er det især Michael Vindfeldt på Frederiksberg, som får dårligere odds for at snuppe posten fra den siddende konservative borgmester Simon Aggesen (K). Med en svækket Vindfeldt øger det sandsynligheden for at den radikale Lone Loklindt kan blive tungen på vægtskålen og dermed muligvis snuppe borgmesterposten for snuden af de to spidskandidater.

I Glostrup har den socialdemokratiske kandidat Kasper Damsgaard stadig en rigtig god chance for at snuppe borgmesterposten efter Venstremanden John Engelhardt ikke stiller op. Men alt andet lige, så forringer de seneste meningsmålinger også her mulighederne for Socialdemokratiet.

I Sorø havde Socialdemokraten Anne Madsen en rimelig chance for at snuppe posten fra den konservative Gert Jørgensen, men de aktuelle meningsmålinger er imod Madsen. Socialdemokratiet taber terræn og De Konservative øger sin fremgang.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her