Meningsmålinger: S er ved at sætte KV21 gevinst over styr

Del artiklen:
Dårlige meningsmålinger bl.a. i lyset af den tiltagende skandale omkring den ulovlige nedslagtning af mink betyder, at Socialdemokratiet og partiformand Mette Frederiksen er på vej til at sætte en forventet gevinst ved KV21 over styr.
Dårlige meningsmålinger bl.a. i lyset af den tiltagende skandale omkring den ulovlige nedslagtning af mink betyder, at Socialdemokratiet og partiformand Mette Frederiksen er på vej til at sætte en forventet gevinst ved KV21 over styr. - Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Nedturen i de nationale meningsmålinger betyder, at Socialdemokratiet kan være på vej til at sætte en stor del af forventet fremgang ved KV21 over styr.

Socialdemokratiet har sat en stor del af partiets forventede gevinst ved det kommende kommunevalg over styr på grund af markant tilbagegang i meningsmålingerne siden august.

Med det seneste vægtede gennemsnit i Berlingske Barometer står Socialdemokratiet blot til en fremgang i de nationale meningsmålinger på to procentpoint i forhold til den seneste måling inden kommunalvalget i 2017 (KV17).

Ifølge den empirisk baserede forskning vil tilbagegangen i de landspolitiske meningsmålinger for Socialdemokratiet slå igennem med cirka 25 procent ved kommunalvalg. Dermed står Socialdemokratiet nu kun til en forventet fremgang omkring 0,5 procentpoint ved KV21.

Så sent som i august stod partiet til en fremgang i de nationale meningsmålinger på 4,1 procent svarende til en forventet fremgang ved KV21 på godt én procent. Partiet har altså sat halvdelen af den forventede fremgang over styr på godt to måneder.

Socialdemokratiet kan dog glæde sig over, at partiets normale støtter i SF og Enhedslisten fortsat står til solide fremgange, men det har ikke den store effekt i de kommuner, hvor de to partier er relativ små.

Det er dog vigtigt at huske, at partiernes fremgang eller tilbagegang ikke direkte kan omsættes i antallet af borgmesterposter. Det kræver en analyse af forholdene i de enkelte kommuner, men det er klart, at de lyse udsigter for Socialdemokratiet i relation til at nå 50 borgmesterposter vil blegne noget, hvis tilbagegangen i meningsmålingerne fortsætter.

Læs også:
Ny analyse: Socialdemokratiet er tæt på at nå 50 borgmesterposter

Venstre lukker en del af hullet

Modsat kan Venstre glæde sig over, at partiet er ved at lukke noget af det forventede tab ved KV21. 16. august stod partiet til en tilbagegang på 7,4 procent i Berlingske Barometer, og det ville forventeligt udløse en tilbagegang ved kommunevalget på cirka 2,5 procent, idet partiet har en følsomhed på 0,34 procent.

I dag står partiet til en tilbagegang på 4,1 procent, og dermed en tilbagegang ved KV21 på omkring 1,4 procentpoint. Venstre kan også glæde sig over, at partiets normale støtte hos De Konservative står til en fremgang i de nationale meningsmålinger på 9,7 procent, og da partiet har en høj følsomhed overfor landspolitiske vinde i vælgerhavet på hele 41 procent, så kan det give en fremgang på omkring fire procentpoint, hvilket vil være tæt på en fordobling.

Rød blok har mere end halveret fremgang

Hvis man ser på blokkene, så har rød blok gået fra en fremgang på 4,5 procentpoint i det vægtede gennemsnit hos Berlingske midt i august til nu blot 1,7 procent.

Modsat er blå blok gået fra en tilbagegang 16. august på 4,6 til nu blot 1,7 procent.

Med den aktuelle skandalesag om slettede SMS’er er der opstået fornyet usikkerhed om udviklingen i meningsmålingerne frem til KV21, og derfor kan Socialdemokratiet hurtigt miste hele fremgangen.

I Berlingske Barometer vægter man de meningsmålinger, hvor indsamlingen af data er afsluttet inden for de seneste 31 dage. Selvom de nyeste meningsmålinger vægter tungest, så peger de seneste meningsmålinger fra blandt andre Voxmeter for Ritzau på, at tilbagegangen for Socialdemokratiet og rød blok fortsætter.

Dermed tyder de aktuelle målinger på, at Socialdemokratiet vil sætte yderligere til af deres forventede fremgang, og at blå blok yderligere vil reducere blokkens forventede tilbagegang.

Sådan kan du selv følge med

Hvis du selv vil følge med i den forventede udvikling, så er det bedste værktøj at bruge Berlingske Barometer, fordi det her er meget nemt at sammenligne det aktuelle vægtede gennemsnit med det seneste vægtede gennemsnit inden KV17.

Vi har her gengivet et screendump af Berlingske Barometer, hvor du kan se, hvor let det er at få de relevante data frem.

null

Husk at indregne gennemslagsprocenten

Hvis du vil omsætte en frem- eller tilbagegang i de nationale meningsmålinger til en forventet effekt ved KV21, skal du huske at indregne, hvor meget ændringen i meningsmålingerne slår igennem på de enkelte partier – det som ofte kaldes valgvindseffekten.

I nedenstående artikel kan du læse mere om den forskning, som har ført frem til den forventede valgvindseffekt.

Læs også:
KV21: Derfor bliver partierne påvirket forskelligt af landstendensen

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her