Analyse: I 28 kommuner stemte vælgerne mod borgmesterfarven ved FV19

Del artiklen:

Borgmestrene i 28 kommuner kan prale af, at de har vundet posten, selvom der normalt ikke er flertal for deres blok ved et folketingsvalg.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

I mere end hver fjerde af landets kommuner sidder borgmesteren på et omvendt flertal, end det vælgerne foretrak ved folketingsvalget i 2019 (FV19).

Det viser en analyse foretaget af NB-Medier, hvor man har set på resultaterne fra Folketingsvalget i hver af landets kommuner og sammenlignet resultatet med partifarven på den nuværende borgmester. Analysen viser, at i alt 28 af landets 98 kommuner har en borgmester med en anden partifarve, end vælgerne foretrak ved seneste folketingsvalg. 

Det gælder eksempelvis kommuner som Frederiksberg, der har en konservativ borgmester, men hvor de røde partier fik 61,5 procent opbakning til folketingsvalget i 2019. Eller Hedensted i modsatte ende af landet, der har en socialdemokratisk borgmester, men hvor hele 63,2 procent af vælgerne foretrak et blåt parti til folketingsvalget.

Dermed har borgmestrene i de 28 kommuner en særlig opgave med at overbevise borgerne om, at de skal fortsætte med at stemme anderledes, end de gør til folketingsvalget, hvis de skal bevare borgmesterposten.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Flere af borgmestrene er på vippen

Flere af de kommuner, der har en uoverensstemmelse mellem borgmesterpartifarven og den foretrukne partifarve ved folketingsvalget, er blandt de kommuner, som man ifølge NB-Mediers valganalyse skal holde særligt øje med ved det kommende kommunevalg.

Læs også:
Ny analyse: Socialdemokratiet er tæt på at nå 50 borgmesterposter

Det gælder eksempelvis Frederiksberg Kommune, hvor den konservative borgmester Simon Aggesen kan risikere at miste flertallet. Med et rødt flertal på hele 61,5 procent ved seneste folketingsvalg er det da også opsigtsvækkende, at borgmesteren sidder på et blåt flertal. Her er det dog værd at bemærke, at mens rød blok steg med 4,5 procent på landsplan fra folketingsvalget i 2015 til valget i 2019, så steg blokken kun med i alt 1,1 procent i Frederiksberg Kommune. 

Dermed var vælgervandringen fra blå til rød ikke ligeså stærk i Frederiksberg Kommune som i resten af landet, og hvis det samme gør sig gældende ved kommunevalget, kan det måske ende med at redde Simon Aggesen.

Det omvendte billede ser man i Høje-Taastrup, hvor der også sidder en konservativ borgmester i form af Michael Ziegler. Ved folketingsvalget i 2015 havde kommunens borgere stemt overvejende blåt, men med en stigning til rød blok på hele 6,2 procent ved folketingsvalget i 2019, er borgmester Michael Ziegler nu oppe imod et rødt folketingsflertal i kommunen i modsætning til kommunalvalget i 2017. 

Dermed skal borgmesteren bruge ekstra kræfter på at overbevise borgerne i Høje-Taastrup om, at de fortsat skal stemme overvejende borgerligt ved kommunalvalget, selvom folketingsflertallet er skiftet i mellemtiden. Ifølge NB-Mediers valganalyse burde Michael Ziegler dog være relativt sikker på et genvalg i Høje-Taastrup. 

Samme billede gør sig gældende for den konservative borgmester Benedikte Kiær i Helsingør Kommune, der også har oplevet, at folketingsflertallet i kommunen er skiftet under den nuværende kommunale valgperiode. 

I Thisted Kommune spår NB-Mediers valganalyse, at den socialdemokratiske borgmester Ulla Vestergaards udsigt til at fortsætte på posten efter KV21 er usikker. Her har både Venstre og Konservative en kandidat, der med stor sandsynlighed kan udfordre Ulla Vestergaard. Men her kan borgmesteren glæde sig over, at fremgangen til rød blok ved folketingsvalget var højere end på landsplan med en stigning på 5,2 procent. 

Dermed havde blå blok blot et flertal på 52,8 procent ved folketingsvalget i 2019 mod et blåt flertal på 58 procent ved folketingsvalget i 2015. Den landspolitiske fremgang til Socialdemokratiet i kommunen kan dermed redde borgmester Ulla Vestergaard, selvom flertallet i kommunen stadig er blåt ved folketingsvalget. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her