Ny analyse: Socialdemokratiet er tæt på at nå 50 borgmesterposter

Del artiklen:
Den konservative borgmester på Frederiksberg Simon Aggesen er en af dem, som risikerer at miste borgmesterkæden efter kommunalvalget.
Den konservative borgmester på Frederiksberg Simon Aggesen er en af dem, som risikerer at miste borgmesterkæden efter kommunalvalget. - Foto: Iver Houmark Andersen/NB-Medier.

NB-Medier har vurderet partiernes chance i alle kommuner for at vinde borgmesterposten. Socialdemokratiet og De konservative har grund til optimisme, mens Venstre har udsigt til at miste nogle borgmesterposter. Se detaljeret kort her – og få en prognose for det samlede resultat.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk
og Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Meget tyder på, at Socialdemokratiet kan komme tæt på at nå de magiske 50 borgmesterposter efter kommunalvalget 16. november. Altså en socialdemokrat i borgmesterkontoret i flertallet af landets 98 kommuner.

Det fremgår af af NB-Mediers analyse af, hvordan borgmesterpartierne og borgmestrene står før kommunalvalget, KV21. Analysen bygger på grundig og løbende research (se ‘Fakta om NB-Mediers prognose’ nederst i artiklen). Men analysen er i sagens natur behæftet med usikkerhed.

Analysen peger på, at det er inden for rækkevidde for De Konservative igen at nå et tocifret antal borgmestre. Venstre derimod står nok til en øretæve. Partiet kan dog med relativ stor sikkerhed undgår ydmygelsen ved at nå under 30 borgmestre – og dermed blive et markant mindre borgmesterparti end Socialdemokratiet.

Det er en kendt sag, at det er farlig disciplin at udtale sig skråsikkert om udfaldet af konstitueringsaftaler i de enkelte kommuner. NB-Medier har derfor valgt at summere sandsynlighederne for forskellige udfald i de enkelte kommuner, og dermed få et bredere billede af udsigten til det samlede resultat.

NB-Mediers analyse skal tages med det vigtige forbehold, at en række heldige konstitueringer for et parti hurtigt kan flytte to-tre borgmesterposter. Eksempelvis havde Socialdemokratiet efter valget i 2017 en heldig hånd med konstitueringerne, og derfor vil partiets forventede fremgang næppe give et tilsvarende stort ryk i antallet af borgmesterposter.

(Artiklen fortsætter efter kortet)

Socialdemokratiet har få usikre og mange mulige

Socialdemokratiet kan glæde sig over, at partiet har mange kommuner, hvor de har en god chance for at samle en borgmesterpost op, og dermed øge partiets aktuelle 46 borgmesterposter.

Det gælder først og fremmest borgmesterposten i Ishøj, som partiet mistede efter den mangeårige socialdemokratiske bykonge Ole Bjørstorp forlod partiet og dannede sin egen Ishøjlisten. Han smækkede med døren i raseri over, at han blev vraget som spidskandidat til KV21. Socialdemokratiets nye spidskandidat Merete Amdisen har meget gode chancer for at trække borgmesterposten tilbage på socialdemokratiske hænder.

Andre kommuner med gode chancer for Socialdemokratiet er Glostrup, Odder, Frederiksberg, Silkeborg, Vejle, Sorø, Haderslev, Brønderslev og Skive.

Modsat er der ret få kommuner, hvor Socialdemokratiet har en alvorlig risiko for at miste borgmesterposten. De mest udsatte kommuner for S-tab er Thisted, Slagelse, Kerteminde og Hedensted.

Særligt i Kerteminde og Hedensted kan de nyvalgte S-borgmestre fra 2017 redde skindet, hvis de opnår en såkaldt borgmestereffekt. I den sammenhæng er det værd at bemærke, at Kasper Ejsing Olesen i Kerteminde har fået både national og lokal medieopmærksomhed, efter han gik lodret mod KL-beslutningen om at alle kommuner skulle spare 0,4 procent på deres budgetter for 2022.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)


Venstre har mange sårbare borgmestre

Venstre er sammenlignet med Socialdemokratiet lidt i den modsatte situation. Partiet har mange kommuner, hvor man har en betydelig risiko for at miste posten, mens mulighederne for at samle nye op er yderst begrænset.

Blandt højrisiko-kommunerne for Venstre i forhold til borgmesterposter er Dragør, Glostrup, Odder, Vejle, Skive, Silkeborg, Haderslev, Egedal, Allerød, Brønderslev, Stevns og Kolding.

Modsat begrænser de oplagte ‘pick ups’ sig til Slagelse, Ærø og måske Tønder. I sidstnævnte kommune mistede Venstre posten, da partiets borgmester Henrik Frandsen gik i protest mod at blive vraget som spidskandidat. Han stiller nu op med Tønder Listen.

Konservative har to i fare men mange mulige

Det parti, som kan se frem til den mest spændende valgnat er formentligt De Konservative. På den ene side har partiet mange fugle på taget, men også to-tre borgmestre i betydelige fare. Partiet kan derfor både ende med en stor skuffelse og en stor sejr.

Både borgmestrene Simon Aggesen på Frederiksberg og Gert Jørgensen i Sorø har en fifty-fifty risiko for at tabe posten, mens borgmester Benedikte Kjær i Helsingør har en noget mindre – men stadig reel – risiko for at blive offer for Socialdemokratiets ventede fremgang.

Til gengæld har De Konservative en lang række kommuner med en reel mulighed for at snuppe borgmesterposten under konstitueringsforhandlingerne. Det gælder blandt andre kommunerne Thisted, Dragør, Vesthimmerland, Kerteminde, Allerød og Lejre. Dertil kommer en fem-seks kommuner, hvor partiet i forbindelse med konstitueringen kan erobre borgmesterposten.

Lejre kan blive den mest overraskende gevinst for De Konservative. Her kan spidskandidat Grethe Nørtoft Saabye gå borgmesterposten, hvis hun kan få støtte fra De Radikale, som hun er i valgforbund med. Den socialdemokratiske borgmester Carsten Rasmussen er klar favorit til at genvinde posten i Lejre, men kommunen er et godt eksempel på, at de konservative har mange kommuner, hvor partiet godt nok ikke er favorit til at tage posen, men hvor de har en reel mulighed.

Borgmestereffekten og lokale skandaler slår altid prognoserne

Da forskerne så på tallene fra kommunalvalgene i 2013 og 2017 var en af de mest markante resultater, at partier, som har haft borgmesterposten i den foregående valgperiode, er stort set immune over for partiernes nationale opbakning. Årsag: Borgerne kender borgmesteren, og deres stemme styres mere af deres vurdering af den konkrete bogmester end af, hvordan borgmesterens partifæller agerer på Christiansborg.

Blandt de største vindere af kommunalvalget vil derfor være de Venstre-borgmestre, som trodser den nationale valg-modvind og bliver siddende mod alle odds, mens de største tabere bliver de især S-borgmestre, som tabte på trods af den nationale valg-medvind.

Modsat er det også en kendt sag, at en lokal skandale, som fænger vælgernes interesse, kan vælte en borgmester fra et parti med stor landspolitiske fremgang – eller en borgmester, som har siddet på et solidt flertal.

På den baggrund bliver det afgørende, om eksempelvis borgerne på Frederiksberg lader sig påvirke af Ekstra-Bladets skriverier om borgmester Simon Aggesens (K) profitable (men helt lovlige) bolighandler. Og om om vælgerne i Greve Kommune placerer ansvaret for en nu fyret og politianmeldt kommunaldirektørs bilagsrod hos borgmester Pernille Beckmann (V).

Se NB-Kommunes tema om KV21

Fakta om NB-Mediers analyse

NB-Mediers analyse bygger på flere parametre. Blandt andre en række samtaler med velinformerede kilder og lokalpolitikere. Der er også anvendt mange skriftlige kilder – bl.a. lokale medier. Disse informationer er blevet holdt op mod videnskabelig viden om, hvordan nationale, politiske strømninger på parti-niveau påvirker udfaldet af lokale valg som KV21.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her