Overvismand: Presset på arbejdsmarkedet kan være midlertidigt

Del artiklen:
Overvismand Carl-Johan Dalgaard mener, at arbejdsmarkedet vil stabilisere sig indenfor en overskuelig fremtid. Men en strammere finanspolitik og nemmere tilgang for udenlandsk arbejdskraft vil afhjælpe udfordringen.
Overvismand Carl-Johan Dalgaard mener, at arbejdsmarkedet vil stabilisere sig indenfor en overskuelig fremtid. Men en strammere finanspolitik og nemmere tilgang for udenlandsk arbejdskraft vil afhjælpe udfordringen. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Overvismand Carl-Johan Dalgaard forudser, at en del af manglen på arbejdskraft i mange brancher er et midlertidigt fænomen, men han mener alligevel, at politikerne med rette kan hjælpe udviklingen på vej.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

En del af det store pres, der aktuelt er på arbejdsmarkedet, kan ende med at løse sig selv, mener overvismand Carl-Johan Dalgaard.

Tirsdag i denne uge udkom formandsskabet i Det Økonomiske Råds Sekretariat (DØRS), hvor Carl-Johan Dalgaard altså er overvismand, med deres efterårsrapport, og her udpeges manglen på arbejdskraft i visse brancher som en af de største aktuelle udfordringer for dansk økonomi.

Men selvom presset på arbejdsmarkedet aktuelt udgør et stort problem, så mener overvismanden, at en del af problemet er midlertidigt.

“En del af de problemer vi står og ser på arbejdsmarkedet med vanskeligheden ved at finde arbejdskraft, det kan godt være et midlertidigt fænomen. Nu har vi jo genåbnet økonomien, og det er jo ikke bare her, men også i omverdenen. Og det betyder, at der er mange brancher, der på en og samme tid springer ud og skal have fat i mennesker,” siger Carl-Johan Dalgaard til NB-Økonomi.

“Men for så vidt at økonomien fortsat er åben, og corona tillader det, så kan man jo også være lidt forhåbningsfuld for, at de ting gradvist normaliserer sig.”

Dermed mener Carl-Johan Dalgaard, at det aktuelle pres på markedet er ekstra kraftigt, fordi matching-processen mellem medarbejdere og virksomheder ovenpå en nedlukning af mange brancher tager tid – især når alle vil have arbejdskraft på samme tid.

Han understreger, at han ikke underkender, at virksomhederne har et stort rekrutteringsbehov, men han mener, at en del af presset vil falde tilbage til et mere normalt stadie.

“Så der er også noget, der taler for, at den oplevelse af knaphed, som helt sikkert er reel nok for virksomhederne, det er en midlertidig ting. Det skyldes, at der bare er rigtig mange virksomheder, der på en og samme tid – både herhjemme og i omverdenen – springer frem og giver skvulp tilbage i den danske økonomi,” siger Carl-Johan Dalgaard. 

Politikerne kan afhjælpe presset

Selvom overvismanden forudser, at en del af presset på arbejdsmarkedet vil løse sig selv, så mener han alligevel, at det vil være hensigtsmæssigt, at politikerne på Christiansborg hjælper arbejdsmarkedet i den rigtige retning.

Først og fremmest mener vismændene, at det vil være hensigtsmæssigt, hvis man strammede finanspolitikken yderligere, end regeringen aktuelt har lagt op til. Og det skyldes blandt andet, at det kan være med til at frigøre arbejdskraft.

“Når vi nu siger: ‘Hold igen med finanspolitikken,’ så er der jo også det perspektiv i det, at der nok – forhåbentlig, hvis corona arter sig – er noget af den stigning i beskæftigelsen i den offentlige sektor, som vi har set henover perioden, som bliver rullet baglæns, og frigøres til andre sektorer. Det vil jo også være gavnligt,” siger Carl-Johan Dalgaard.

Læs også:
Vismænd: Finanspolitikken skal strammes yderligere

Udover at stramme finanspolitikken, så peger vismændene i rapporten på, at en nedsættelse af beløbsgrænsen for, hvor meget man skal tjene for at få opholdstilladelse i Danmark som ikke-EU borger, vil have en gavnlig effekt på kort sigt.

Desuden har vismændene i en tidligere rapport undersøgt beløbsgrænsen, hvor de kom frem til, at det rent strukturpolitisk vil være en fordel at nedsætte beløbsgrænsen og dermed tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft.

“Det kan så også hjælpe virksomhederne her og nu, men det vil i det hele taget være strukturelt fornuftigt. Men vil det have en tilstrækkelig effekt? Det er svært at sige, for det handler om mange faktorer. Men det er et tiltag, der ville trække i den rigtige retning,” lyder det fra overvismanden.

Læs også:
Vismænd anbefaler at tiltrække udenlandsk arbejdskraft

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her