V og DF er imod vismandsanbefaling om at afskaffe BoligJobordning

Del artiklen:
Louise Schack Elholm, som er skatteordfører for Venstre, har ingen planer om at afskaffe boligjobordningen, selvom de økonomiske vismænd fra DØRS anbefaler at gøre det, så den ikke er med til at stå i vejen for et længerevarende højkonjunktur i dansk økonomi.
Louise Schack Elholm, som er skatteordfører for Venstre, har ingen planer om at afskaffe boligjobordningen, selvom de økonomiske vismænd fra DØRS anbefaler at gøre det, så den ikke er med til at stå i vejen for et længerevarende højkonjunktur i dansk økonomi. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (arkiv)

Flere borgerlige partier er imod vismændenes anbefaling om at afskaffe BoligJobordningen, mens både Radikale, SF og Enhedslisten støtter økonomernes anbefalinger om at afskaffe ordningen.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Venstre og Dansk Folkeparti går imod Det Økonomiske Råds Sekretariat (DØRS) klare anbefaling om at afskaffe BoligJobordningen. 

Omvendt tilslutter regeringens støttepartier, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, og Enhedslisten vismændene fra DØRS’ økonomiske anbefalinger, som DØRS præsentere i går tirsdag, da de udkom med deres efterårsrapport. 

Læs også:
Vismænd: Finanspolitikken skal strammes yderligere

De økonomiske vismænd mener, at det er tid til at afskaffe ordningen, da Danmark står midt i en højkonjunktur, som de gerne vil forlænge så lang tid som muligt. BoligJobordningen kan være med til at overophede økonomien, da især byggebranchen mangler arbejdskraft, og der er mangel på materialer.

Så at støtte byggebranchen med yderlige incitamenter som fradrag for håndværkerydelser, er ikke en samfundsøkonomisk god idé, mener vismændene.

Men flere borgerlige partier holder alligevel fast i ordningen.

“Vi er ikke interesseret i at afskaffe BoligJobordningen,” siger Louise Schack Elholm, der er medlem af Folketinget og skatteordfører for Venstre.

Hos Dansk Folkeparti er de internt lidt uenige.

“Vi vil gerne lægge op til en uændret model,” siger Hans Kristian Skibby, som er MF og Erhvervs- og Vækstordfører hos Dansk Folkeparti.

René Christensen, som ligeledes er MF og finansordfører hos DF mener dog omvendt, at man godt kan se på, at der lige nu ikke er behov for ordningen på håndværkerdelen.

“Vi synes absolut, at BoligJobordningen har nogle fordele, men vi bør se på, hvad man kan ændre på håndværkerdelen”, siger René Christensen og tilføjer, at han er enig med vismændene på den del.

De borgerlige partier vil tage det i forhandlinger med regeringen

Ingen af de borgerlige partier står fast på, at de slet ikke er til at tale med omkring en eventuel ændring eller afskaffelse af BoligJobordningen.

“Vi se positivt på justeringer, men afskaffes den helt, skal danskerne kompenseres på anden vis. Ellers er der jo bare tale om skattestigning,” siger Rasmus Jarlov, der er MF og Finans- og skatteordfører for Det Konservative Folkeparti.

Hans Kristian Skibby (DF) mener, at selve ordningen er god, fordi den vænner folk til at betale med regning, frem for at betale sort. DFs finansordfører mener så, at man gerne vil se på, om noget kan ændres, så dele af ordningen kan justeres, så man ikke er med til at støtte brancher, der i forvejen skriger efter arbejdskraft og materialer.

“Vi har foreslået, at man hæver beskæftigelsesfradraget, som er en nedsættelse af skatten på arbejde,” siger Rasmus Jarlov som en mulighed for at kompensere danskerne for at afskaffe BoligJobordningen. “Men det er bare ét forslag, regeringen er velkommen til at komme med andre.”

Louise Schack Elholm (V) vil gerne afvente både Venstres udspil og de endelige finanslovsforhandlinger for 2022.

“Vi vil tage det (idéen om afskaffelse af BoligJobordningen) med i vores overvejelser, inden vi kommer med vores finanslovsudspil,” siger hun.

Regeringens støttepartier vil afskaffe BoligJobordningen

“Det er en hæslig ordning, som vi hellere så afskaffet i dag end i morgen,” siger Rune Lund, der er skatte- og finansordfører hos Enhedslisten. Adspurgt om de dermed er enige i DØRS anbefalinger på dette område, svarer han:

“Ja og Nationalbanken og stort set alle økonomer, jeg har mødt”.

Enhedslisten mener, at ordningen er ulighedsskabende. De så hellere, at man sparede de penge, der giver en “umiddelbar virkning og ca. 540 mio. kr. efter tilbageløb og adfærd” om året, som der står i et ministersvar til Enhedslisten fra 10. marts 2021. Pengene vil de i stedet bruge på gratis tandlæge. 

Lisbeth Bech-Nielsen, MF og finansordfører for SF, svarer kort i en sms, da NB-Økonomi spørger hende til SFs holdning om at afskaffe BoligJobordningen:

“Det støtter vi,” skriver hun.

Sofie Carsten Nielsen, MF og politisk leder for Radikale, svarer “ja” på LinkedIn til spørgsmålet om, hvor vidt de går ind for at afskaffe BoligJobordningen. Her er hun dog også optaget af andre anbefalinger fra de økonomiske vismænd, som går mod at få mere udenlandsk arbejdskraft.

Læs også:
Vismænd anbefaler at tiltrække udenlandsk arbejdskraft

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her