Regeringen vil have 22.000 nye almene boliger i de store byer

Del artiklen:
"Ejerboligerne i København har en pris, hvor mange ikke vil have råd til at købe en ejerbolig. Derfor er det enormt vigtigt, at vi har nogle boliger til dem også," siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) på et pressemøde her tirsdag om boligudspil. - Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Regeringen vil afsætte 10 milliarder kroner til en ny boligfond, der skal gå til at opføre 22.000 nye almene boliger, 4.000 nye studieboliger og 1.700 særligt billige boliger til personer på kanten af hjemløshed.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Regeringen vil afsætte 10 milliarder kroner til en ny boligfond og 22.000 nye almene boliger i de store danske byer frem mod 2035.

Det fremgår af udspillet ‘Tættere på II – Byer med plads til alle’, der også indeholder 4.000 studieboliger og en ny national arkitekturpolitik, der blev præsenteret på et pressemøde i dag, tirsdag.

Dertil kommer 1.700 boliger på 55 kvm til 3.500 om måneden fordelt over hele landet til folk, der balancerer på kantet af hjemløshed. “Det gør vi, fordi en ordentlig boligpolitik tager socialt ansvar,” sagde Indenrigs- og Boligminister Kaare Dybvad (S) ved præsentationen af udspillet.  

Konkret foreslår regeringen at etablere en ny fond for blandede byer på 10 milliarder kroner, der frem til 2035 skal understøtte opførelsen af billige almene boliger til tusindvis af familier i landets store byer.

Samtlige 10 milliarder kroner skal komme fra Nybyggerifonden, som hører under Landsbyggefonden. Det er en fond, som beboere i almene boligejere landet over løbende indbetaler til.

Forslaget vil ifølge regeringen føre til hele 22.000 nye almene boliger, foruden de allerede planlagte, og betyde at almindelige lønmodtagere som f.eks. pædagoger, håndværkere og politibetjente og deres familier også kan bo i København – typisk i en 80-90 kvadratmeter lejlighed til ca. 8.000 kroner om måneden.

Studieboliger skal etableres hurtigt

I København skal der gøres en ekstra hurtig indsats for de mange studerende, der i dag har svært ved at finde et SU-venligt sted at bo, og derfor foreslår regeringen at undersøge en hurtigere etablering af 4.000 nye studieboliger, eksempelvis i Nordhavn.

Regeringen vil ligeledes arbejde for at indgå konkrete aftaler med de større bykommuner for at få sat gang i byggeriet af billige boliger i nye boligområder. Dertil foreslår regeringen, at der oprettes en særlig ansøgningspulje på 1 milliard kroner, der skal gøre det muligt for almene boligorganisationer at købe private udlejningsboliger og omdanne dem til almene boliger. 

Det sker ifølge regeringen for at fremme flere almene boliger i centralt beliggende bydele, som allerede er fuldt udbyggede.

Endelig vil regeringen også undersøge muligheden for at etablere en helt ny og mere solidarisk andelsboligform. 

“Hvis vi vil skabe balance i hele Danmark, er vi nødt til også at skabe balance i vores store byer”

Kaare Dybvad (S), indenrigs- og boligminister

Regeringen vil samtidig understøtte, at den høje almene byggeaktivitet bliver ledsaget af gennemtænkte arkitektoniske løsninger. “Arkitekturen og den fysiske planlægning spiller en væsentlig rolle, fordi den er med til at definere, hvordan fremtidens boliger, byrum og byliv bliver udformet,” hedder det i pressemeddelelsen. 

Regeringen vil derfor nedsætte en ekspertgruppe, som skal udforme en ny national arkitekturpolitik, der understøtter ambitionen om blandede byer med plads til alle.
Nybyggeri på Christiania

Regeringen planlægger, at nogle af de i alt 22.000 almene boliger, som regeringen vil bygge frem mod 2035, skal ligge på Christiania i København.

Adspurgt til dette på pressemødet sagde Kaare Dybvad, at “vi har foreslået, at der bliver bygget de her cirka 10.000 kvadratmeter almene boliger. Der har fra Christianiafonden ikke været en “meget stor modstand” mod, så det er jo i udgangspunktet et godt tegn”. 

– Regeringen vil undersøge, om der kan etableres nye almene boliger på en lang række konkrete steder i København såsom Skjolds Plads på Nørrebro, Bispebjerg, Christiania med videre, står der i udspillet ‘Tættere på II – Byer med plads til alle’.

Læs regeringens udspil

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her