Ingen nedlukning til vinter, men risiko for lokale restriktioner, spår vismænd

Del artiklen:
Selvom vismændene ikke forventer nye nedlukninger til vinter, så anbefaler de, at hvis det skulle blive nødvendigt, så er lokale nedlukninger af skoler og daginstitutioner det bedste for samfundsøkonomien.
Selvom vismændene ikke forventer nye nedlukninger til vinter, så anbefaler de, at hvis det skulle blive nødvendigt, så er lokale nedlukninger af skoler og daginstitutioner det bedste for samfundsøkonomien. - Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er en lav risiko for national nedlukning til vinter, mener de økonomiske vismænd. Hvis smitten stiger, forventer de i stedet lokale nedlukninger af dagtilbud og skoler, da det især er børn, der ikke er vaccineret.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Selvom formandsskabet i Det Økonomiske Råds Sekretariat (DØRS) – også kaldet de økonomiske vismænd – forventer en udramatisk vinter, hvad corona angår, så vil de ikke udelukke lokale nedlukninger af både daginstitutioner og skoler, som vil påvirke kommunerne.

Deres prognose af coronasituationen er dog ikke uden forbehold. De baserer primært prognosen på regeringens ekspertpanel, som udkom med en rapport i september, der skulle se på langtidsholdbare løsninger på coronakrisen.

Ifølge DØRS anbefales der i rapporten, såfremt smitten stikker af, at man ikke behøver store nedlukninger af landet, men at man i stedet kan bruge lokale nedlukninger af dagtilbud og skoler, da det er børnene, der er uvaccinerede, og dermed med til at sprede en eventuel smitte.

Vismændene tager dog forbehold for, hvor længe immuniteten fra vaccinerne kan holde. Hvis den kan holde under et år, så vil de første miste immunitet netop i løbet af vinteren.

Derfor nævner de også, at man er begyndt at tilbyde især ældre borgere et tredje stik. De forholder sig også til, at man i rapporten fra ekspertpanelet er kommet frem til, at indlagte med influenza ikke vil belaste sundhedsvæsenet i en sådan grad, at der sammen med eventuelle indlagte med corona vil være brug for en landsdækkende nedlukning.

Derudover tager DØRS forbehold for nye virusvarianter, der er resistente over for eksisterende vacciner, da det kan betyde, at indlæggelserne igen vil stige ud over en acceptabel grænse.

Men alt i alt mener de ikke, at risikoen for en ny nedlukning er stor, og den eventuelle lokale nedlukning, der er lagt op til, vil ikke få de store konsekvenser for samfundsøkonomien.

Vismændene er dog opmærksomme på, at udlandet ikke er lige så godt med i vaccinekapløbet som Danmark, så dansk økonomi kan blive påvirket af nye nedlukninger fra udlandet. Derudover har de med ovenstående forbehold in mente ikke foreslået særligt store stramninger af finanspolitikken, som de ellers ville gøre i lignende situation, da man i værste fald kan stå over for endnu en omfattende nedlukning til vinter i både Danmark og resten af verden.

“Hovedscenariet er jo, at vi kan komme igennem vinteren uden alt for store sværdslag. Men der er jo altid en risiko, understreger overvismand Carl-Johan Dalgaard. “Og det er lidt med det i baghovedet, at vi har sagt – i forhold til finanspolitikken – at man ikke behøver at gå så meget til makronerne, som man måske normalt ville i forhold til at stramme finanspolitikken, fordi der er altså den risiko”.

Læs også:
Vismænd: Finanspolitiken skal strammes yderligere

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her