FAKTA: Regeringen vil bygge boliger til studerende og udsatte

Del artiklen:
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) holdt pressemøde i København tirsdag formiddag, hvor de præsenterede regeringens boligudspil.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) holdt pressemøde i København tirsdag formiddag, hvor de præsenterede regeringens boligudspil. - Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Regeringens boligudspil indeholder blandt andet et ønske om at bygge 4000 studieboliger i København hurtigere.

Regeringen præsenterede tirsdag udspillet “Tættere på II – Byer med plads til alle”. Her er nogle af hovedpunkterne i udspillet:

* Regeringen vil frem mod 2035 bygge 22.000 flere almene boliger i de store byer. En ny fond for blandede byer på ti milliarder kroner skal sikre finansiering af byggeriet. Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere sagt, at boligerne typisk skal være mellem 80-90 kvadratmeter store og koste cirka 8000 kroner om måneden at bo i.

* Kommunerne skal fremover have mulighed for at stille krav i lokalplaner om, at op til 33 procent af boligmassen i nye boligområder skal forbeholdes almene boliger. 

Derudover skal kommunerne også have mulighed for at stille krav i lokalplaner om, at op til 33 procent af den boligmasse, som bliver mulig ved at lave lokalplaner, der fortætter eksisterende byområder, skal forbeholdes almene boliger.

Finansieringen til dette sker ved, at der skal etableres en ny statslig grundkøbslåneordning på 1,9 milliarder kroner i perioden 2022 til 2031. Kommunerne skal desuden bidrage med 700 millioner kroner.

De i alt 2,6 milliarder kroner skal bruges til at støtte, at almene boligorganisationer kan købe attraktive byggegrunde i områder, hvor grundpriserne er høje. 

* Regeringen vil sammen med Københavns Kommune undersøge, om det er muligt at etablere 4.000 studieboliger i hovedstaden hurtigere. Det skal blandt andet ske på Levantkaj i Nordhavn. Det skal ses med baggrund i, at der i København og på Frederiksberg kun er én studiebolig for hver femte studerende. 

* Regeringen ønsker at skaffe 2900 flere billige boliger til socialt udsatte. Det skal give kommunerne bedre muligheder for at undgå, at mennesker bliver hjemløse. Boligerne skal findes blandt både nybyggede boliger og allerede eksisterende boliger.

Regeringen vil i perioden 2022-2023 bruge 100 millioner kroner til midlertidigt at kunne nedsætte huslejen i op til 1200 eksisterende almene boliger til 3500 kroner om måneden. 

Regeringen foreslår at afsætte 680 millioner kroner til og med 2026 til et engangstilskud, som permanent nedsætter huslejen til 3500 kroner om måneden for op til 1700 nye almene boliger. 
Kilde: Regeringen.dk. 
/ritzau/