Små ekstra bidrag redder KL ud af budgetkrise

Del artiklen:
KL's formandsskab er nu så godt som sikre på, at borgmestrene har fået løst budgetkrisen for 2022. Men det er en kortsigtet glæde. Nu skal kommunerne blive enige om et nyt system.
KL's formandsskab er nu så godt som sikre på, at borgmestrene har fået løst budgetkrisen for 2022. Men det er en kortsigtet glæde. Nu skal kommunerne blive enige om et nyt system. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Små ekstra besparelser i en række kommuner sikrer, at kommuner lever op til økonomiaftale trods mindre oprør mod sparekrav.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Nu er det så godt som sikkert, at kommunerne samlet ender med at overholde den service- og anlægsramme, som KL i sommers aftalte med regeringen i økonomiaftalen for 2022. Det meddelte KL i en pressemeddelelse i går.

Dermed står det klart, at det gryende oprør mod sparekravet på 0,4 procent fra Kerteminde, Odsherred og Nyborg ikke har bredt sig. Ifølge NB-Økonomisk oplysninger er der enkelte meget små kommuner, som ikke leverer den aftalte besparelse ganske enkelt fordi deres anlægsramme er meget lille.

Læs også:
Budgetstriden: Alle kommuner skal spare 0,4 procent

For kommunefreden er det imidlertid vigtigt, at de pågældende har holdt lav profil som en tilkendegivelse af, at de gerne vil, men ikke kan, levere de ønskede nedskæringer.

Forklaringen på at kommunerne samlet når i mål på trods af, at en håndfuld kommuner ikke leverer de aftalte 0,4 procent er, at en række andre kommuner af forskellige årsager leverer lidt mere end de 0,4 procent, erfarer NB-Økonomi.

Meldingen fra KL er vigtig, fordi kommunerne dermed har fået styr på budgetkrisen på den korte bane.

“At vi trods massive udfordringer ser ud til at overholde økonomiaftalen, vidner om en kæmpe opbakning til aftalesystemet. Og det er vigtigt. Det handler om vores troværdighed,” siger KL’s næstformand Martin Damm.

Kæmpe problem skal løses indenfor de næste otte måneder

Men glæden i KL’s formandsskab kan hurtigt vise sig at være kortvarig. Det er ifølge NB-Økonomis oplysninger en entydig konklusion hos alle i KL-toppen, at den nuværende faseopdelte budgetproces er brudt definitivt sammen. Det understreges af, at KL-formand Jacob Bundsgaard lover en helt ny proces næste år.

“Den skal have en helt ny form næste gang. Der blev på borgmestermødet rejst en del kritik og en del frustration over processen, og det hænger jo sammen med, at vi er startet så langt fra målstregen. Det er for slidsomt for sammenholdet mellem kommunerne. Men en sådan diskussion er vi nødt til at tage i fredstid, når vi ikke står midt i det, og alle beslutninger og diskussioner flyver om ørerne,” siger Jacob Bundsgaard til Danske Kommuner.

Læs også:
Frygten breder sig for udligningsopgør i KL

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her