FAKTA: Sådan foregår Folketingets åbning

Del artiklen:
Statsminister Mette Frederiksen deltog sammen med mange andre folketingsmedlemmer i gudstjenesten i Christiansborg Slotskirke i forbindelse med Folketingets åbning.
Statsminister Mette Frederiksen deltog sammen med mange andre folketingsmedlemmer i gudstjenesten i Christiansborg Slotskirke i forbindelse med Folketingets åbning. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

En ny folketingssæson åbner traditionen tro den første tirsdag i oktober med statsministerens åbningstale.

Ifølge Grundloven skal Folketinget hvert år åbnes den første tirsdag i oktober.

Det markerer begyndelsen på et nyt folketingsår.

Klima, billige boliger og bedre ungdomsuddannelser ventes at blive omdrejningspunkter i statsminister Mette Frederiksens (S) tredje åbningstale.

Sådan foregår åbningen af Folketinget:

* Åbningen begynder med en gudstjeneste klokken 10 for medlemmerne af Folketinget.

* I år er der for fjerde gang også en ikkereligiøs markering af åbningen. Den er arrangeret af Humanistisk Samfund og ventes at blive besøgt af 15 folketingsmedlemmer fra blandt andet Enhedslisten og SF.

* Statsministeren holder derefter klokken 12 sin åbningstale for Folketinget og medlemmerne af kongehuset.

* Inden da er der valgt en formand og fire næstformænd af Folketinget. De udgør tilsammen Folketingets ledelse, Præsidiet. Præsidiemedlemmerne udpeges af de fire største folketingsgrupper, der ikke har besat formandsposten. Henrik Dam Kristensen (S) er Folketingets formand.

* Åbningstalen tager nogle gange udgangspunkt i det lovkatalog, som regeringen også lægger frem på åbningsdagen.

* Lovkataloget fortæller, hvilke love regeringen agter at fremsætte i det kommende folketingsår.

* Repræsentanter for kongehuset har overværet Folketingets åbning hvert år siden 1966. Dronning Margrethe deltog første gang i Folketingets åbning i 1958, da hun var blevet myndig. Kronprins Frederik og prins Joachim har begge deltaget, siden de fyldte 18 år.

* Åbningstalen bliver ikke debatteret på åbningsdagen. Den er til debat om torsdagen i åbningsugen. Dette er en af årets store debatter. Folketingsmedlemmerne tager en lang diskussion om aktuelle politiske sager og får markeret deres mærkesager.

* Efter talen vil partilederne fra de øvrige partier dog kommentere statsministerens tale over for medierne i Vandrehallen, der ligger lige uden for Folketingssalen.

Kilde: Ritzau og Folketingets hjemmeside.

/ritzau/