Coronaledigheden er lav, men de store byer halter efter

Del artiklen:

På landsplan er ledigheden faldet til det laveste niveau i 12 år, men mellem kommunerne er der stor forskel på, hvordan ledigheden har udviklet sig siden corona ramte landet i foråret 2020. Se tal for alle kommuner her.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Med den laveste ledighed i 12 år og en pæn stigning i BNP har flere økonomer nu erklæret coronakrisen endegyldigt overstået. Men i flere kommuner er man stadig ramt af en væsentligt højere ledighed, end før corona kom til Danmark.

Det gælder især kommunerne i og omkring hovedstadsområdet, hvor ledigheden ikke er fulgt med nedad på samme måde som det er tilfældet i en lang række andre kommuner.

Taarnby og Dragør kommuner, hvor mange arbejdspladser har tilknytning til Københavns lufthavn har i de seneste tal for august en ledighed, der ligger henholdsvis 42,5 og 23,6 procent højere end i februar 2020, og dermed er det de to kommuner, der fortsat er hårdest ramt af coronaledigheden.

Men også Københavns Kommune har, sammen med en række kommuner særligt på den københavnske vestegn, en fortsat en stigning i antallet af ledige på mere end 10 procent i forhold til før corona.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Vestjylland og Fyn ligger lavt

Omvendt positivt ser det ud i en række vestjyske og fynske kommuner, hvor ledigheden er væsentligt lavere end før corona. I Thisted Kommune har man haft landets største fald i antallet af ledige på 29,5 procent, mens også Ærø, Assens, Skive og Morsø har haft et fald på mere end 25 procent.

Dermed er der stor forskel på, hvor hårdt coronakrisen har ramt ledigheden på tværs af kommunerne.

Ser man på den aktuelle ledighedsprocent, er det også Københavns Kommune og vestegnskommunerne der ligger højst, mens især de vestjyske kommuner ligger lavt.

Ishøj Kommune har landets højeste ledighedsprocent på 6,6, mens Skive Kommune har landets laveste ledighed på 1,7 procent.

Desuden er det generelle billede, at ledighedsprocenterne er højest i de store studiebyer Aarhus, Aalborg, Odense og København, hvor kommunerne på grund af dimittendledigheden typisk ligger over landsgennemsnittet.

På landsplan udgør bruttoledigheden 3,6 procent af arbejdsstyrken, og man skal helt tilbage til januar 2009 for at finde et lavere tal. Omregnet til sæsonkorrigerede fuldtidspersoner er der aktuelt 101.343 bruttoledige på tværs af landet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her