29.000 flere ansatte i det offentlige i løbet af halvandet år

Del artiklen:
Der er blevet færre lærere under coronakrisen. Til gengæld er der blevet flere pædagoger, sosu'ere samt ledere og akademikere.
Der er blevet færre lærere under coronakrisen. Til gengæld er der blevet flere pædagoger, sosu'ere samt ledere og akademikere. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)

Den offentlige sektor er steget med 29.000 flere fuldtidsbeskæftigede siden starten af 2020 til andet kvartal i 2021 – altså i coronatiden. Det oplyser finansministeren. Stigningen skyldes ifølge ministeren ekstraordinere ansættelser på grund af corona. Men der er også flere akademikere, ledere, jurister og økonomer.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

6.200 flere fuldtidsbeskæftigede i staten, 10.300 i regionerne og 12.700 i kommunerne giver i alt 29.200 flere ansatte i den offentlige sektor siden første kvartal i 2020 til andet kvartal i 2021.

Finansminister Nicolai Wammen (S) forsikrer i et folketingssvar til Alex Vanopslagh (LA), at en del af dem er relateret til “ekstraordinære og midlertidige Covid-19 relaterede aktiviteter, som test, smitteopsporing og vaccineudrulning”. Men en del af de ekstra fuldtidsbeskæftigede kan ikke umiddelbart tilskrives corona.

For kommunerne betyder den øget andel, at der er kommet 1.200 flere akademikere, men 600 færre i administration og IT.  Regionerne har 1.100 flere akademikere og 500 flere til IT og administration, mens staten har fået 1.800 flere jurister eller økonomer, 600 kontorfunktionærer og 1.100 magistre.

På de store velfærdsområder i kommunerne, er der kommet 700 færre dagplejere, til gengæld er der kommet 3.600 flere pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter samt 4.200 flere social- og sundhedspersonale.

Til gengæld er der kommet 600 færre lærere i kommunerne. I det hele taget ser det ud til, at det især er lærerne, der er blevet skåret på under coronakrisen. I staten har man således 400 færre gymnasielærere i andet kvartal 2021 sammenlignet med første kvartal i 2020, og der er 500 færre lærere i grundskolen og 200 færre til efterskolerne. Der er dog ansat 1.400 flere ledere ved frie grundskoler. Tallene siger således ikke noget om, om mange lærere blot er blevet forfremmet til ledere. Tallene viser heller ikke, om der har været et fald i ungdomsårgangene, som kunne forklare færre lærere.  

Regionerne har fået 1.200 flere social- og sundhedspersonale og 2.900 syge- og sundhedspersonale og 1.000 flere læger fordelt på 200 overlæger og 800 læger. 

Det ser derfor ikke ud til, at det er størstedelen af de 29.200, som kan tilskrives test, smitteopsporing og vaccineudrulning. Der er ikke nogen yderligere opdeling af, hvor mange der præcist kan tilskrives det arbejde.

Sådan fordeler de ansatte sig på udvalgte grupperVil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her