Har din kommune fokus på CPR og folketallet?

Del artiklen:

Forstå lovgrundlaget og den økonomiske sammenhæng i et datamæssigt perspektiv.

Af Karina Kidmose, Kommunikation og Marketing, kak@dataproces.dk

Folketallet har en afgørende betydning for tildeling af tilskud og udligning til kommunerne. Det handler i bund og grund om timing, idet der er skæringsdatoer, der skal overholdes og arbejdsprocesser, der skal i fokus. 

Det kan være en tidskrævende opgave, men det kan give stor værdi at have styr på datagrundlaget, da registreringerne har indflydelse på kommunens tilskud og udligning, hvor det bl.a. kan påvirke kommunens statsgaranterede grundlag. 

Dertil er der et midlertidigt forbud mod at bruge det såkaldte e-indkomstregistreringer og dermed kan folketallet i nogle kommuner blive ukorrekt for højt.  

Ifølge Kasper Lund Nødgaard, Teamleder for Udligning i Dataproces, er effekten af et enkelt års udsving i folketallet dog begrænset til to grupper af kommuner.

De kommuner, der har valgt at selvbudgettere, tjener på et for højt folketal, og derfor vil de ikke have noget stærkt incitament til at kompensere for den manglende e-indkomstkontrol med andre midler i CPR-kontrollen,” siger han.

Den anden gruppe, som trods statsgarantien bliver direkte påvirket, er de kommuner, som får det særlige udligningstilskud for faldende folketal.

“For dem er det vigtigt at kompensere med andre kontrol-tiltag, fordi de taber et betydeligt beløb i udligning, hver gang de overser en udlænding, som reelt er flyttet,”  uddyber han. 

Kom med på webinar
Fredag d. 8. oktober afholder Dataproces et webinar om netop CPR-registreringer med fokus på udrejste udlændinge. Her vil der også blive sat fokus på BBR-data og registrering i forhold til boligkriterierne. 

På webinaret kan du blive klogere på status på lovgivningen omkring e-Indkomst ift. de udrejste udlændinge, og hvordan BBR-registeret er etableret. Derudover sætter vi fokus på CPR og BBR i et udligningsmæssigt perspektiv og zoomer ind på de forskellige kriterier, som registreringerne har betydning for.  Webinaret henvender sig til Økonomichefer og -direktører samt økonomikonsulenter og controllere. Den eneste forudsætning for at deltage er, at du har en grundlæggende viden om kommunens økonomi samt tilskuds- og udligningssystemet.

Læs meget mere om webinaret og tilmeld dig ganske gratis her: https://event.webinarjam.com/register/85/l840vf6p Webinar:          Få styr på CPR- og BBR-data Tidspunkt:        Fredag d. 8. oktober kl. 10.00 – 10.45 Værter:             Lone Friis, Kasper Lund Nødgaard og Esben Høier Schmidt