Borgmester har mistet tålmodigheden: “Uden fælles budgetaftale udvider vi servicebudgettet”

Del artiklen:
Kertemindes borgmester Kasper E. Olesen (S) har mistet tålmodigheden med de af hans borgmesterkolleger, som ikke vil levere de nødvendige besparelser for at sikre overholdelse af den samlede service- og anlægsramme. Han truer derfor med at droppe planlagte besparelser, hvis ikke der opnås enighed blandt kommunerne.
Kertemindes borgmester Kasper E. Olesen (S) har mistet tålmodigheden med de af hans borgmesterkolleger, som ikke vil levere de nødvendige besparelser for at sikre overholdelse af den samlede service- og anlægsramme. Han truer derfor med at droppe planlagte besparelser, hvis ikke der opnås enighed blandt kommunerne. - Foto: Bjarke Maccarthy/Ritzau Scanpix

Fynsk borgmester lægger pres på sine kolleger inden afgørende møde fredag. Han truer med at droppe lovede besparelser på servicerammen, hvis andre kommuner nægter at levere deres bidrag til en overholdelse af service- og anlægsrammen.

Når økonomiudvalget i Kerteminde Kommune samles til møde i eftermiddag, så vil borgmester Kasper E. Olesen komme med en meget usædvanligt orientering til udvalget om det forhold, at det angiveligt ikke er lykkedes KL at få skabt enighed om overholdelse af service- og anlægsrammen for 2022, og at Kerteminde dermed kan blive ramt af en kollektiv sanktion, selvom kommunen har skåret og overholder sin del af service- og anlægsrammen.

“Jeg er drønhamrende træt af det. Det holder ikke i min verden, at alle ikke vil bidrage. Det er et fællesskab, vi er medlem af, og så må fællesskabet stå over den enkelte,” siger han.

Konkret vil budskabet fra borgmesteren være, at hvis Kerteminde bliver ramt af sanktioner fra staten, fordi borgmestrene i hele landet ikke kan blive enige om at overholde service- og anlægsrammen, så vil han ved andenbehandlingen af budgettet foreslå, at byrådet udvider servicerammen i kommunens 2022 budget med ti millioner kroner, uagtet at han dermed overskrider servicerammen og derfor forøger kommunernes samlede overskridelse.

“Næste år når vores serviceramme skal beregnes, så er en af faktorerne jo hvor mange penge, du havde afsat til service året før. Hvis vi overholder vores serviceramme, og andre bare overskrider, så er andelen af den samlede ramme for hele landet jo mindre,” siger Kasper E. Olesen.

Ifølge Kasper E. Olesen er det helt absurd, at systemet på den måde belønner de kommuner, som ikke løfter deres del af ansvaret for overholdelsen af den samlede ramme.

“Det betyder, at de kommuner, som bruger mere får et bedre udgangspunkt for forhandlingerne næste år, og det vil jeg ikke være med til, når jeg faktisk løser opgaven i min kommune. Vi har været nødt til at lave besparelser for bare at overholde vores service- og anlægsramme,” siger han.

Lægger pres på kommuner med overskridelser

Med sin udmelding til økonomiudvalget i dag lægger den fynske borgmester et solidt pres på de borgmesterkolleger, som ikke vil skære i deres service- og anlægsramme. 

Hvis andre borgmestre, som har planlagt at overholde service- og anlægsrammen, gør det samme som Kerteminde, så vil kan den samlede sanktion hurtigt stige med mange hundrede millioner kroner.

KL vil ikke oplyse, hvor tæt man er på at nå i mål. Ifølge NB-Økonomis oplysninger har KL’s topledelse travlt med at kontakte de enkelte kommuner i håb om at skabe de fornødne besparelse igennem, så den hidtidige overskridelse på knapt 180 millioner kroner på service og knapt 1,4 milliarder på anlæg kan blive elimineret.

Som omtalt her på NB-Økonomi har KL indkaldt borgmestrene til møde fredag formiddag med en passus om, at såfremt problemet blev løst inden, så ville man aflyse mødet. Sent i eftermiddag bekræftede flere borgmestre, at de ikke har fået nogen aflysning, og dermed tegner alt til, at KL ikke er kommet i mål.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her