Borgmester: Minister skal “holde sin kæft”

Del artiklen:
Høje-Taastrup Kommunes borgmester Michael Ziegler (K) mener, at indenrigsminister Kaare Dybvad bør
Høje-Taastrup Kommunes borgmester Michael Ziegler (K) mener, at indenrigsminister Kaare Dybvad bør "holde sig for god til" at blande sig i, hvordan kommunerne udmønter økonomiaftalen mellem regeringen og KL. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Borgmester i Høje Taastrup, Michael Ziegler (K) mener, at indenrigsministeren de facto undsiger økonomiaftalen, når han giver støtte til yderkommunerne midt i opgør om service- og anlægsrammer.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Den konservative Høje-Taastrup borgmester Michael Ziegler kritiserer i skarpe vendinger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S), fordi han ifølge borgmesteren bakker op om, at yderkommunerne skal have lov til at øge serviceudgifterne midt i budgetstriden i KL om næste års service- og anlægsrammer. 

“Når man har lavet sådan en økonomiaftale, så efterlader det jo KL med en opgave at lave en proces, der gør, at vi rent faktisk også kan overholde økonomiaftalen. Og der er det jo vigtigt, at vi ikke har en indenrigsminister, der forstyrrer den proces,” siger Michael Ziegler. 

Kritikken kommer på baggrund af, at Kaare Dybvad for en uge siden sagde til NB-Økonomi, at han synes, det var positivt, at yderkommunerne i forbindelse med budgetlægning kan mærke en forskel i forhold til før udligningsreformen. Konkret sagde ministeren:

“Regeringen og KL har i foråret indgået en økonomiaftale, som bl.a. betyder et løft af serviceudgifterne med 1,4 mia. kr. næste år. Som altid er det nu op til KL og kommunerne at koordinere budgetterne, så de ligger inden for de aftalte rammer – det har jeg tillid til også lykkes i år.”

“Det kan kræve prioriteringer i alle kommuner. Men jeg synes, det i sig selv er positivt, at der er yderkommuner, der kan mærke, at udligningsreformen har givet dem bedre økonomiske rammer for velfærden.”

Læs også:
Minister udtrykker støtte til yderkommuner i opgør om service- og anlægsramme

Det udløste i går torsdag et tweet fra borgmesteren i Høje-Taastrup, hvor han i kritiske vendinger mener, at ministeren med udtalelsen “de facto undsiger den økonomiaftale, som regeringen har indgået med kommunerne”.

Ifølge NB-Økonomis oplysninger blev Kaare Dybvads udtalelser nævnt på borgmestermødet i KL i går torsdag, hvor nogle yderkommuner mente, at man med udtalelsen havde ministerens ord for, at man skulle have lov til at øge sine serviceudgifter.

Men ifølge Kaare Dybvad, så har han ikke undsagt økonomiaftalen, og han mener ikke, at kritikken er berettiget.

“Jeg undsiger selvfølgelig ikke aftalen, Michael. Hvilket du også selv er klar over, hvis du læser mit citat,” svarer ministeren på Twitter.

Som en elefant i en porcelænsbutik

Michael Ziegler fastholder dog kritikken, fordi han mener, at det forstyrrer KL’s proces, når indenrigsministeren midt i budgetlægning ifølge Michael Ziegler giver støtte til, at yderkommunerne skal udvide serviceudgifterne.

“Jeg må bare sige, at når man har lavet sådan en aftale, så er man altså nødt til som indenrigsminister at holde armslængde til det. For at sige det direkte, må man holde sin kæft, mens vi finder ud af – alle 98 kommuner – hvordan vi kommer i mål. Det bliver man simpelthen nødt til at respektere som minister. Så jeg synes, hans melding det er lidt som at gå rundt som en elefant i en porcelænsbutik. Det synes jeg man burde holde sig for godt til,” siger Michael Ziegler.

Michael Ziegler mener, at der er nogle yderkommuner, der vil bruge ministerens ord til at forsvare, at de ikke skal bidrage til budgetprocessen på samme måde, som de plejer, og dermed bliver økonomiaftalen ifølge Michael Ziegler “de facto undermineret”.

“Når han [Kaare Dybvad, red.] går ud og mener noget om, hvem der skal have serviceramme og hvem der ikke skal, så forstyrrer han jo den proces. Der vil jo være kommuner, hvor man så tænker: Vi har jo faktisk ministerens ord for, at vi har krav på noget serviceramme, så det kan jo ikke være os der skal levere ind i den her proces for, at vi overholder servicerammen. Og det er det jeg mener med, at han underløber det, for så gør han jo opgaven sværere,” siger Michael Ziegler.

Han understreger dog, at “ordet de facto er vigtigt her, for formelt der undsiger han jo ikke økonomiaftalen”.

“Udligningsreformen var en finansieringsreform”

Debatten om service- og anlægsrammer er spidset særligt til i år, hvor især yderkommunerne for alvor kan mærke effekten af udligningsreformen, og derfor har råd til at udvide servicen, i stedet for at spare, som man er blevet tvunget til i mange år.

Derfor kommer debatten om service- og anlægsrammerne oveni en debat om udligningsreformen, hvor særligt bykommunerne var store modstandere af reformen, og flere især konservative borgmestre omkring København var stærkt utilfredse.

Og selvom der nu er råd til, at flere yderkommuner kan udvide servicen, så mener Michael Ziegler ikke, at det er en undskyldning for, at bykommunerne eller nogle af de traditionelt set velstillede kommuner skal skære på servicen.   

“Men man kan jo ikke tage det, der i praksis er en finansieringsreform som indtægt for, at nu skal nogle bestemte kommuner have lov og nogle andre skal holde for. Så var det jo det Folketinget skulle have vedtaget. Det gjorde de ikke. Tværtimod var i hvert fald Astrid Krag (S) ude at sige, at det her fører jo ikke til servicereduktioner de steder, hvor man skal aflevere penge. Det var hun jo meget tydelig omkring. Så man kan bare sige, at det Astrid Krag sagde, og det Kaare Dybvad siger, det kan jo ikke begge dele være rigtigt,” siger Michael Ziegler.

Derfor mener han, det er særligt vigtigt, at regeringen blander sig udenom processen i KL, så kommunerne kan få enderne til at mødes.

“Hvis man som regering har haft en intention, og det har man i givet fald aktivt forsøgt at skjule, om at nogle bestemte kommuner skal skrue ned for servicen for at nogle andre, skal skrue op, så skulle man have sagt det tydeligt, og så skulle det have indgået i den debat dengang. Det gjorde man ikke. Dermed er det jo super vigtigt, at man holder sin kæft og lader de 98 kommuner få de bedst mulige betingelser for at overholde den aftale, som vi har bevist gang på gang, at vi kan.”

“Og det kan vi, når alle 98 kommuner føler en forpligtelse for at levere ind. Men når der er en minister, der skubber til det, der gør at store dele af kommunedanmark ikke føler den forpligtelse, så risikerer man, at systemet bryder sammen, og det er jo ikke kommunernes skyld, det er indenrigsministerens skyld,” siger Michael Ziegler.

Tror stadig på en løsning

Selvom Michael Ziegler mener, at indenrigsministeren har forstyrret processen, og at han skriver på Twitter, at man har “ingen chance for at overholde aftalen,” så tror Michael Ziegler fortsat på, at kommunerne kommer i mål med budgetlægningen indenfor de aftalte rammer.

“Det er jo lykkedes de andre år at komme i mål, hvor det også har været svært, fordi vi har en gensidig respekt for, at vi jo hver især sidder med nogle vanskelige udfordringer, og at vi alle sammen skal bidrage til det her,” siger han. 

Hvis man fastholder den indstilling, så tror Michael Ziegler også på, at det i år vil lykkes at holde sig indenfor de aftalte rammer.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her