Kommunale dukse i Jylland overskrider ikke servicerammen for 2022

Del artiklen:
Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune, anser kommunen for at være den rene duks i det store servicerammespil, der foregår i KL på torsdag.
Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune, anser kommunen for at være den rene duks i det store servicerammespil, der foregår i KL på torsdag. - Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix (arkiv)

Flere jyske kommuner holder sig under servicerammen i budgettet for 2022, selvom de teknisk set må gå en smule over. De kalder sig selv dukse og de gode drenge i ‘budgetklassen’.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Aabenraa kommune går fem millioner kroner under den tekniske serviceramme. Det oplyser Tom Ahmt, der er kommunaldirektør i Aabenraa til NB-Økonomi.

“Vi når dermed ikke op på servicerammen, så vi er dukse,” fortæller Thomas Andresen (V), som er borgmester i Aabenraa Kommune. “Vi melder derfor også mindre ind på anlæg.”

Kommunaldirektør Tom Ahmt uddyber, at selvom man i Aabenraa modtager udligning, så kommer man ikke over servicerammen, da kommunen blandt andet ikke fik del af §16-puljen eller muligheden for at afdrage på deres gæld. Det gør, at Aabenraa samlet set har muligheden for at holde sig et stykke under servicerammen.

Den ordentlige dreng i klassen

Men det er ikke kun Aabenraa, som holder sig under rammerne. Mariagerfjord Kommune i det østjyske gør det samme, dog med et mindre beløb.

Mette Jørgensen, der er økonomimedarbejder i Mariagerfjord Kommune, oplyser, at den udmeldte serviceramme for Mariagerfjord er på 1,959987 mia. kr., og at “Mariagerfjord Kommunes serviceramme efter budgetforlig ligger på 1,959850 mia. kr. Vi ligger 137.000 kr. under,” skriver hun i en mail til NB-Økonomi.

“Vi vil jo gerne være den ordentlige dreng i klassen. Så vi holder os under service- og anlægsrammen,” siger Mogens Jespersen (V), der er borgmester i Mariagerfjord Kommune, med stolthed i stemmen.

Borgmesteren benytter lejligheden til at rose hele byrådet, da han ikke har stået for det alene.

“Alle partier er fornuftige i Mariagerfjord kommune. Vi taler godt om tingene her.”

Han oplyser derefter, at kommunalbestyrelsen fik sig noget af en forskrækkelse i 2019, hvor Mariagerfjord skulle betale omkring 124 mio. kr. tilbage i bloktilskud, fordi man var et mulehår bedre end landsgennemsnittet. Det lærte byrådet noget om budgetter på den hårde måde, hvorfor lokalpolitikerne den gang prioriterede at omprioritere noget økonomi fra børne- til ældreområdet. Mariagerfjord Kommune er derfor ikke nær så hårdt ramt på demografien nu som andre kommuner, da man allerede lavede de hårde omprioriteringer dengang.

Læs også:
Budgetstrid: Kommunale topfolk frygter sanktioner og indgreb fra regeringen

I Billund Kommune viser kommunalbestyrelsen samme tegn på at holde sig inden  for rammerne som Mariagerfjord og Aabenraa.

“Vi ligger indenfor servicerammen, der er udstukket,” siger borgmester i Billund Ib Kristensen (V) ganske kort.

Kommune ‘nogenlunde på niveau’

På den københavnske vestegn er det sådan for kommunen Rødovre, at den – inden at have indgået budgetforlig – lå lige under servicerammen. Men efter en politisk aftale om budgettet for 2022, som blev meldt ud i går, mandag, så har forvaltningen i Rødovre ikke haft tid til at regne efter, om kommunen stadigvæk overholder servicerammen: 

“Vi ligger nogenlunde på niveau. Vi har ikke genberegnet vores serviceramme efter budgetforliget, men før lå vi lidt under,” skriver Malene Boye Roost, der er økonomi- og analysechef i Rødovre Kommune til NB-Økonomi.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her