Vejles borgmester før KL-forhandling: Udligning skal slå igennem på servicerammen

Del artiklen:
Jens Ejner Christensen (V), borgmester i Vejle Kommune står fast på ret til udligning, selvom kommunerne i Danmark samlet set skal finde en besparelse på servicerammen.
Jens Ejner Christensen (V), borgmester i Vejle Kommune står fast på ret til udligning, selvom kommunerne i Danmark samlet set skal finde en besparelse på servicerammen. - Foto: Vejle Kommune

Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) ryster ikke på hånden før KL-møde om servicerammen torsdag. Han står fast på, at kommuner som vandt på udligning skal kunne mærke på servicen.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Vejle kommune har netop indgået et bredt budgetforlig, hvor samtlige partier står sammen om budgettet for 2022. Her er de blevet enige om at gå helt op til servicerammen. For at gøre det, har de anvendt 30 millioner kroner, som de havde på en buffer.

KL har meldt ud, at kommunerne tilsammen er gået over servicerammen, derfor skal de samlet set spare 625 mio. kr. for at undgå en samlet sanktion. Den samlede sanktion vil Vejle under ingen omstændigheder finde sig i:

“Vi vil være meget hårde i vores retorik,” fortæller Jens Ejner Christensen (V), borgmester i Vejle Kommune, forud for forhandlingerne i KL. Her henviser han til, at de vil stå klippefast i deres retorik, når det handler om at undgå at bryde den økonomiaftale, som KL har lavet med Regeringen.

Men her stopper hans viljefasthed ikke. Han mener, at udligningsreformen skal kunne mærkes hos de kommuner, der har fået tildelt udligning. Det er blandt andet Vejle Kommune.
Jens Ejner Christensen synes derfor ikke, at netop de skal spare på servicen:

“Det vil vi i KL stille os meget kritiske overfor. Det er typisk de store og rige kommuner, der skal spare,” siger han. “Vi overholder selv det solidariske system,” tilføjer han med henvisning til, at de ikke går over, men op til servicerammen, da de i stedet har valgt at bruge en buffer i deres budget.

Utilfreds med Regeringen

Men den buffer skal de have dækket ind igen i 2023-2025, står der i deres budgetforlig.
Selvom Socialdemokratiet i Vejle byråd er med i forliget, udtrykkes der alligevel en vis utilfredshed med, at regeringen ikke har ladet servicerammen følge med udligningsreformen:

“Forligspartierne konstaterer at regeringen ikke har givet kommunerne mulighed for at udnyttet gevinsterne ved udligningsreformen, idet service- og anlægsrammerne fastholdes, og der forsat er risiko for sanktioner ved overskridelser,” står der i forligsteksten. 

Det vil borgmesteren også gerne sætte ord på, da han bliver spurgt ind til, hvad kommunen vil gøre, hvis KL vender tilbage med, at også Vejle Kommune skal spare i budgettet for 2022: 

“I og med at vi er én af de kommuner, der bliver tildelt udligning, så ville det være komisk, hvis vi ikke kun bruge vores andel af servicerammen,” slår Jens Ejner Christensen fast. 

Han rykker sig derfor ikke inden mødet en øre, så længe Vejle Kommune overholder sin del af servicerammen, hvor de ikke har til hensigt at overskride den.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her