Hed debat om brug af eksterne konsulenter

Del artiklen:

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) vil gøre som finansministeren ønsker for alle kommuner: Skære ned på kommunens brug af eksterne konsulenter. Men det møder kritik. Og professor vurderer, at det er svært at barbere brugen af eksterne konsulenter.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) lægger i sit forslag til budgettet for 2022 op til, at der skal spares markant på brugen af eksterne konsulenter. Ifølge budgetforslaget skal der i Aarhus findes konsulentbesparelser på 24 millioner kroner. Kravet til besparelser på den konto stiger over de nærmeste år til 45 millioner kroner i 2025.

Finansminister -og tidligere Aarhus-borgmester – Nicolai Wammen (S) opfordrede kraftigt ved indgåelsen af økonomiaftalen for 2022 for kommunerne til, at alle kommuner svinger sparekniven i forhold til at købe sig til ekstern konsulenthjælp.

I Aarhus vækker Jacob Bundsgaards sparelyst på konsulenterne kritik. I Aarhus som i mange andre kommuner er den største forbruger af eksterne konsulenter det tekniske område på grund af anlægs- og byggearbejder. Og teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) i Aarhus vurderer, at det er urealistisk at spare så meget som ønsket af borgmesteren på brugen af konsulenter.

Det skyldes, at de tunge anlægsprojekter følges af krav om komplicerede beregninger af broers bæreevne, VVM-rapporter og så videre. Alt sammen noget der kræver specialister.

“Besparelserne vil medføre, at kommunen kommer til at bygge i mindre omfang, og i ringere kvalitet end ellers. Det hele forværres af de kraftige prisstigninger, der har været på at bygge generelt, både på materialer og udførelse,” siger Bünyamin Simsek til Århus Stiftstidende.

Avisen har også interviewet professor Per Nikolaj Bukh fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet. Han tror også, at det bliver svært at spare på kontoen til eksterne konsulenter.

“Du kan altid spare lidt hist og pist. Men alle erfaringer viser, at kommuner ikke kan hente markante besparelser på køb af konsulenter. Det her handler mere om valgløfter og politik end realiteter,” siger Per Nikolaj Bukh til Århus Stiftstidende.

Læs også:
Ministerium anbefaler kommuner at bruge eksterne konsulenter

Borgmesteren selv vurderer, at det er nødvendigt og realistisk at spare på hjælpen udefra til kommunen.

“Jeg mener, at det absolut er realistisk at finde pengene på området. Det er ingen let opgave, men den kan løses. Eksempelvis bør byrådet tænke sig ekstra grundigt om, når der rejses et politisk krav om konsulentundersøgelser, eller der efterlyses flere scenarier i en VVM-redegørelse,” siger Jacob Bundsgaard til Aarhus Stiftstidende.

Læs også:
Høje priser på byggeri gør ondt i kommunerne

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her