KL til landets byråd: Indret ikke budgettet efter behovet, men efter rammen

Del artiklen:
KL's formandskab beder landets byråd om ikke alene at se på behovene for service og anlæg, men også erkende at kommunerne skal overholde de rammer, som regeringen har udstukket.
KL's formandskab beder landets byråd om ikke alene at se på behovene for service og anlæg, men også erkende at kommunerne skal overholde de rammer, som regeringen har udstukket. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Byrådene skal i gang med at skære i budgetterne for 2022 – også på områder, hvor der er behov for flere penge. KL erkender i brev til landets byråd, at service- og anlægsrammen fra sommerens økonomiaftale ikke fuldt ud kan dække byrådenes ønsker.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

KL’s formandskab beder i et usædvanligt brev landets byråd om delvist at se bort fra, hvad der er behovet for velfærd i de enkelte kommuner, og i stedet fokusere på den ramme, som regeringen har givet kommunerne til service  og anlæg.

“Vi kan ikke alene budgettere efter behov. Vi bliver nødt til også at budgettere efter de rammer, vi er givet,” hedder det i brevet, der omtaler den aktuelle budgetsituation i kommunerne som “alvorlig”.

For at understrege pointen offentliggør KL nu i modsætning til normal praksis de samlede overskridelser af service- og anlægsrammen.

“De aktuelle tal viser, at forventningerne til anlæg ligger 4,3 mia. kr. over den aftalte ramme. Samtidig ligger forventningerne til serviceudgifterne 0,6 mia. kr. over servicerammen,” hedder det i brevet.

KL bekræfter dermed de tal, som NB-Økonomi kunne offentliggøre torsdag i forrige uge, hvor vi oplyste, at servicerammen  i den første indmelding af budgetterne, mens vi angav overskridelsen af anlæg til godt 4,2 milliarder kroner. KL’s brev viser, at afrundingen ender med 4,3 milliarder kroner.

Indskærper at øget finansiering ikke må bruges

KL understreger i brevet, at byrådene må lære at øget finansiering fra udligning og økonomiaftaler ikke bare kan omsættes i bedre service og anlæg – præcis som KL-formand Jacob Bundsgaard (S) understregede på NB-Kommune fredag.

Læs også:
KL-formand: Vi skal vænne os til at have penge, vi ikke må bruge

“Det er klart, at en øget finansiering giver et pres lokalt for at øge service på områder, hvor økonomien er presset. Men finansieringen kan kun øges i både økonomiaftaler og udligningsreform, fordi regeringen stoler på, at kommuner med stort behov kan få en økonomisk håndsrækning samtidig med, at kommunerne samlet overholder de udgiftsrammer, vi aftaler,” hedder det i brevet.

Fakta: Det står i brevet til kommunalbestyrelsesmedlemmer

Kære kommunalbestyrelsesmedlemmer

For en uge siden fik vi et første indtryk af, hvad forventningen er til budgetterne for 2022. Som vi informerede jer alle om, så viste de indsamlede tal for alle landets kommuner, at der er langt til målet om et samlet budget indenfor de aftalte økonomiske rammer.

Landets borgmestre har i dag været samlet i Middelfart for at drøfte den alvorlige situation, vi står i. De aktuelle tal viser, at forventningerne til anlæg ligger 4,3 mia. kr. over den aftalte ramme. Samtidig ligger forventningerne til serviceudgifterne 0,6 mia. kr. over servicerammen.

Konklusionen på borgmestermødet var klar. Vi har et ansvar for i fællesskab at overholde den aftale, vi har lavet med regeringen. Det er forudsætningen for, at vi kan have et aftalesystem. Og det er noget, der kræver hårde prioriteringer i alle kommuner. Vi kan ikke alene budgettere efter behov. Vi bliver nødt til også at budgettere efter de rammer, vi er givet.

Et budskab fra borgmestrenes drøftelser er, at vi bliver nødt til at kigge på, hvad der er virkelig nødvendigt og realistisk, når anlægsbudgettet skal på plads. Erfaringerne er, at det sjældent er muligt at eksekvere hele anlægsbudgettet i året. Samtidig er vi i en situation, hvor bygge- og anlægsbranchen har nok at se til og priserne afspejler dette.

Udfordringen på service blev også drøftet. Her skal vi også i mål. Det er klart, at en øget finansiering giver et pres lokalt for at øge service på områder, hvor økonomien er presset. Men finansieringen kan kun øges i både økonomiaftaler og udligningsreform, fordi regeringen stoler på, at kommuner med stort behov kan få en økonomisk håndsrækning samtidig med, at kommunerne samlet overholder de udgiftsrammer, vi aftaler.

Vi skal i arbejdstøjet i de kommende uger for at få budgetterne på plads både indenfor de lokalt og nationalt givne rammer. Kommunernes budgetter har endnu ikke udløst en sanktion i den tid, vi har haft en budgetlov. Hvert år er det lykkedes os på tværs af 98 lokaldemokratier at overholde aftalen. Det skal vi også lykkes med i år.

Med venlig hilsen
Jacob Bundsgaard
Martin Damm

Se brevet her

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her