Aktiegevinst fra Ørsted betaler for corona-underskud

Del artiklen:
Det udløste store demonstrationer, da staten i 2014 solgte en del af DONG til Goldmann Sachs, som samtidig fik afgørende indflydelse på udviklingen af selskabet.
Det udløste store demonstrationer, da staten i 2014 solgte en del af DONG til Goldmann Sachs, som samtidig fik afgørende indflydelse på udviklingen af selskabet.

Den offentlige nettoformue er steget under corona, primært takket være kursgevinst på Ørsted-aktier.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Den offentlige nettoformue er næsten fordoblet under coronakrisen på trods af, at staten har kørt med store underskud.

Inden cororonakrisen ramte Danmark i 2019, havde den offentlige sektor i Danmark en nettoformue på seks procent af BNP, og den er meget bemærkelsesværdigt steget til 11 procent af BNP i løbet af 2020 på trods af store underskud på statens regnskab.

Det er det tidligere DONG, som nu hedder Ørsted, der takket være en meget positiv udvikling i aktiekursen har reddet den offentlige formue.

“På trods af underskuddet på den faktiske offentlige saldo voksede nettoformuen i løbet af 2020 til ca. 11 pct. af BNP, hvilket primært afspejlede kursændringer på de offentlige aktiver og passiver, herunder særligt kursstigninger på statens aktiebeholdning i energiselskabet Ørsted A/S,” hedder det i Økonomisk Redegørelse.

Det store bidrag fra det tidligere DONG er særlig interessant, fordi salget af aktier i selskabet til det amerikanske Goldmann Sachs skabte stor politiske strid og fik SF til at forlade Thorning-regeringen i februar 2014. Som led i handelen fik Goldmann Sachs afgørende indflydelse på selskabets udvikling.

Finansministeriet forventer dog, at nettoformuen falder lidt igen til cirka ni procent af BNP ved udgangen af 2022.

null

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her