Kommentar: Særpuljeansøgninger slider på kommunernes troværdighed

Del artiklen:
Politikerne droppede sagligheden, da de forhandlede udligningsreformen og gav gevinsterne til de kommuner, som havde de bedste politiske kontakter, og som evnede at fremstå som de fattigste. Derfor bør det ikke undre, at 49 ud af 98 kommuner nu hævder, at de er
Politikerne droppede sagligheden, da de forhandlede udligningsreformen og gav gevinsterne til de kommuner, som havde de bedste politiske kontakter, og som evnede at fremstå som de fattigste. Derfor bør det ikke undre, at 49 ud af 98 kommuner nu hævder, at de er "særligt vanskeligt stillede.", skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.

Folketinget har gjort det til en konkurrence for kommunerne at fremstå mest svage, og kommunerne deltager flittigt i den. Men det skader kommunernes troværdighed, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

De fleste kommunalpolitikere ville nok ryste på hovedet, hvis de udbød en pulje til “særligt økonomisk vanskeligt stillede borgere”, og de så oplevede, at halvdelen af kommunens borgere indsendte en ansøgning – også dem med en solid formue i banken.

Faktisk er eksemplet absurd – men det er præcis hvad embedsmændene på Slotsholmen oplevede, da de åbnede mappen med ansøgninger om særtilskud fra puljen for “særligt vanskeligt stillede kommuner.”

Umiddelbart kan ingen fortænke politikerne på Christiansborg og embedsmændene på Slotsholmen i at se det absurd høje antal ansøgere til særtilskudspuljen som et bevis på, at kommunerne altid beklager sig.

Og det billede forstærkes givetvis af, at det bare er et år siden de samme embedsmænd og politikere gennemførte en udligningsreform, som gav mange kommuner et solidt økonomisk løft.

Politisk styret udligning skaber konkurrence om at fremstå mest elendig

Men inden politikerne bliver alt for forargede over kommunernes trang til at stille sig op i tilskudskøen og klage deres nød, så bør de se kritisk ind på forløbet af forhandlingerne om den seneste udligningsreform.

Det blev så politisk styret på bekostning af sagligheden, at de kommuner, som havde de bedste politiske forbindelser og kunne fremstå mest ynkelige, fik pengene, mens de kommuner, som med saglige analyser forsøgte at påpege problemerne med det eksisterende udligningssystem, stod tilbage som tabere.

Lidt firkantet sagt, så sendte politikerne et klart signal til kommunerne om, at det klogeste er at  bruge sig tid på politiske kontakter og markedsføring af alle sine problemer frem for at se muligheder og løse problemerne.

Løsningen er mere saglighed hos både kommuner og på Slotsholmen

Ingen kan være i tvivl om, at det hverken fremmer velfærd eller velstand, at hundredvis af embedsmænd og politikere de seneste uger har brugt tid finde alle gode argumenter for kommunens elendighed og undertone alle positive muligheder.

Og omend tidsforbruget nok er begrænset, så er det direkte spild af tid, at Indenrigsministeriets kommunekontor skal bruge tid på at behandle åbenlyse grundløse ansøgninger.

Derfor må både kommunerne, regeringen, centraladministrationen og ikke mindst de politiske partier ændre den kultur.

Folketinget og regeringen skal begynde at fokusere på substansen i alle diskussioner om fordeling af penge til kommunerne, og droppe den politisering af eksempelvis forslag og analyser, som vi har set de seneste par år. Tendensen med at politikerne sidder og fordeler store summer i udligning på baggrund af deres relationer til kommunerne, er ganske enkelt uholdbart.

Læs også:
Minister sikrer valgkreds millioner ved at lægge tre kriterier, så Køge præcist opfylder dem

Kommunerne skal blive enige om, at det kun er værdigt trængende, som skal søge eksempelvis puljen til “særligt vanskeligt stillede kommuner”. 

Borgmestrene må være de voksne i lokalet som skærer igennem, når embedsmænd og politikere vil søge puljer, som kommunen åbenlyst ikke er berettiget til. Og byrådsmedlemmer på bagerste række må stoppe med at kritisere, når administrationen og Økonomiudvalget ud fra saglige hensyn har valgt ikke at søge en pulje.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her