Udligning for faldende folketal falder marginalt i 2022 – men det bliver meget værre

Del artiklen:

Allerede i 2022 udløser kriteriet for faldende folketal så mange kriteriehits, at enhedsværdien er under det maksimale niveau. Alt tyder på, at kriterier bliver stadigt mindre værdifuldt.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

35 kommuner deles i 2022-udligningen om mere end 1,6 milliarder kroner fra et kriteriet for faldende folketal. Det er syv kommuner mere end i 2021-udligningen, og hvis den tendens fortsætter, så bliver kriteriet løbende mindre værdifuldt for de kommuner, som i dag indgår i kriteriet.

Det skyldes, at kriteriet udgør 0,62 procent af de aldersbestemte udgiftsbehov, og den samlede pulje til kriteriet dermed ligger fast. Derfor er det simpel matematisk logik, at når flere kommuner indtræder i kriteriet og det samlede antal kriteriehits øges, så falder enhedsværdien for det enkelte kriteriehit.

I år er faldet meget beskedent, hvor enhedsværdien er faldet fra 101.700 til 100.454 (2022-PL), men herefter kan det hurtigt gå stærkt. En analyse foretaget af NB-Økonomi viser med udgangspunkt i Danmarks Statistiks befolkningsprognose, at enhedsværdien allerede i 2023-udligning vil være under 80.000 kroner, og i 2025-udligning helt nede under 65.000 kroner.

Læs også:
Prognose: Se udviklingen for kriteriet faldende folketal i 2023 og 2025

Lolland bliver den store taber

Det betyder ifølge NB-Økonomis prognose, at Lolland Kommune, som er den kommune, der modtager det største tilskud fra kriteriet, i 2023 vil tabe 53 millioner kroner og i 2025 82 millioner kroner fra kriteriet i forhold til i dag.

Det store tab skyldes både, at flere kommuner er på vej til at indtræde i kriteriet, men det skyldes også, at kommunerne indtræder i kriteriet med stigende vægt. Det første år indtræder kommunerne kun med en tredjedel af nedgangen i befolkningstallet, men i tredje år er det hele faldet, der tæller med i kriterieværdien, hvis kommunerne har et fald over hele perioden.

Derfor giver det et eksplosivt fald i kriteriets enhedsværdi, når det både er flere kommuner der kommer til, samtidig med at de nye kommuners kriterieværdi stiger årligt over tre år.

Selvom faldet i enhedsværdien kun har begrænset betydning i 2022-udligning, så giver det betydelige gevinster til de nye kommuner i kriteriet, at de indtræder i 2022. De syv nye kommuner i kriteriet får en samlet udligningsgevinst på 87 millioner kroner fra kriteriet.

Endnu bedre står det til for Norddjurs og Varde kommuner, der øger deres kriterieværdi betragteligt, selvom begge kommuner kun er slået fuldt igennem med to tredjedele. De to kommuner har en udligningsgevinst i forhold til 2021 på henholdsvis 41 og 26 millioner kroner fra kriteriet for faldende folketal.

Se alle kommuners udvikling i kriteriet for faldende folketal i 2022-udligning i kortet herunder.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her