Udligning: Færre penge til de ældste – flere til unge mellem 25 og 34 år

Del artiklen:
Der er færre penge til de ældre i beregningen af de kommunale tilskud og udligning i 2022.
Der er færre penge til de ældre i beregningen af de kommunale tilskud og udligning i 2022. - Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Kommunerne får færre penge til de ældre i 2022. Nye tal fra beregningen af den kommunale udligninger viser store forskydninger i udgiftsbehovet til de forskellige aldersgrupper.

Af Arne Ullum, [email protected]

Det udgiftsbehov, som kommunernes udligning beregnes efter, ændrer sig markant i 2022. Tilskuddet til ældre i aldersgruppen 75-84 år falder markant, mens tilskuddet især til de 25-34 årige og de 60-64 årige stiger markant.

Udviklingen i de såkaldte aldersbestemte udgiftsbehov får især betydning for de kommuner, som enten har forholdsmæssigt mange eller få borgere i de grupper, som stiger eller falder.

Værst ser det ud for kommuner, som har en meget stor del af deres borgere i aldersgruppen 75-84 år. Den type af kommuner vil opleve, at deres udligning og tilskud falder. Modsat kan de store byer med mange 25-34 årige glæde sig over, at de nu får et større tilskud til den aldersgruppe.

Umiddelbart burde kommuner som vinder på ændringen i de aldersbestemte udgiftsbehov også opleve, at udgifterne til deres borgere stiger, mens kommuner med tab burde opleve faldende udgifter.

Det skyldes, at de aldersbestemte udgifter er fastsat ud fra en fordeling på de enkelte aldersgrupper af kommunernes udgifter i budget 2021. Men det er gennemsnitstal for alle kommuner, og derfor kan de afvige markant for den enkelte kommune.

Når udgifterne stiger til de 60-64 årige, så hænger det med stor sikkerhed sammen med, at kommunerne har budgetteret med betydelige udgifter til tidlig pension og seniorpension, som rammer direkte ned i den aldersgruppe.

Modsat kan det faldende udgiftsbehov for de 75-84 årige ses som en effekt af sund aldring – altså at de 75-84 årige ældre trækker mindre på ældreplejen. Det er dog bemærkelsesværdigt, at udgiftsbehovet for de 85+ årige også falder.

Dermed vil kommuner med mange ældre over 75 år stå med den udfordring, at de i 2022 vil være underlagt et økonomisk pres for at skære udgiften til de ældre med realt omkring tre procent afhængig af den præcise alderssammensætning.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her