Tre kommuner rykker ned blandt lavindkomstkommunerne

Del artiklen:

Tre kommuner går fra marginal udligning af beskatningsgrundlaget på 75 procent til en udligningsgrad på 95 procent. Alle andre kommuner har samme marginale udligningsgrad i 2022-udligning som i 2021-udligning.

Af Peter Risager, [email protected]

Tre kommuner får i 2022 en større andel af deres beskatningsgrundlag udlignet, end det var tilfældet i 2021-udligning.

Det skyldes, at Faxe, Rebild og Horsens nu har et beskatningsgrundlag pr. indbygger, der ligger under 90 procent af landsgennemsnittet. Dermed får de nu 95 procent udligning af det, som beskatningsgrundlaget ligger under 90 procent af landsgennemsnittet. 

På den resterende del af beskatningsgrundlaget får kommunerne den normale udligningsgrad på 75 procent. Det er derfor en relativt lille del af beskatningsgrundlaget, som de tre kommuner får 95 procent udligning af, fordi de ligger tæt på 90%-grænsen for kommuner med relativt lavt beskatningsgrundlag.

Forskellen betales af de kommuner, der ligger over 125 procent af landsgennemsnittet, som betaler 93 procent i udligning af den del, der ligger over 125 procent. 

Læs også:
Forstå på fem minutter: Sådan udlignes kommunernes skatteindtægter

Udligningskroner sendes fra øst til vest

Udover de tre kommuner, der går fra 75 til 95 procent udligning, så har landets resterende 95 kommuner alle den samme marginale udligningsprocent i 2022-udligning, som de havde i 2021-udligning.

Det betyder, at det er en række hovedstadskommuner og kommuner nord for København, der bidrager mest til udligningen af beskatningsgrundlaget, mens det er primært ø- og yderkommuner, der får de største udligningsgevinster fra udligningen af beskatningsgrundlaget.

Igen i 2022-udligningen er der blot to kommuner, som ikke ligger i umiddelbar nærhed af København, som har et beskatningsgrundlag pr. indbygger over landsgennemsnittet. Det drejer sig om Skanderborg og Fanø.

Se alle kommuners marginale udligningsgrad i kortet herunder. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her