Sådan udvikler kommuners tilskud og udligning sig i 2022

Del artiklen:

Få overblikket over, hvilke kommuner, der får mere eller mindre i tilskud og udligning i 2022 i forhold til 2021, og se alle kommuners samlede resultat for 2022.

Af Peter Risager, [email protected]

Økonomiafdelingerne i landets kommuner kan godt begynde at finde regnemaskinen frem, efter Indenrigs- og Boligministeriet for kort tid siden offentliggjorde meddelelse om tilskud og udligning for kommunerne i 2022.

Nu ligger det fast, hvor meget kommunerne får i statsligt tilskud, hvor meget de skal aflevere eller modtage fra den mellemkommunale udligning, og hvor store skatteindtægter kommunerne får i 2022 i statsgarantien.

Ser man alene på resultatet fra tilskud og udligning, så kunne det hurtigt se skidt ud for en stor del af landets kommuner. 85 kommuner har et lavere samlet resultat fra udligning og tilskud i 2022 end i 2021.

Det betyder, at kommunerne taber 1.243 kroner pr. indbygger i samlet tilskud og udligning i 2022 i forhold til 2021. Det skyldes ikke, at kommunerne nu skal yde mere service for færre penge, men i stedet at kommunernes skatteindtægter samlet er steget.

Fordi formålet med statstilskud og den mellemkommunale udligning er at sikre, at kommunerne samlet set har nogenlunde balance mellem indtægter og udgifter, så sænkes statens balancetilskud som udgangspunkt, når kommunernes skatteindtægter stiger. Samme logik gælder for de enkelte kommuner.

Gentofte taber yderligere 787 millioner

Når Gentofte Kommune derfor har landets største tab i meddelelsen om tilskud og udligning i forhold til sidste år på hele 10.410 kroner kr. pr. indbygger, svarende til i alt 787 millioner kroner, så er det ikke fordi, man derfor har færre penge til at drive kommunen næste år.

Faktisk har kommunen flere penge, fordi indkomstskatterne og selskabsskatterne er steget voldsomt, hvilket ikke bliver udlignet fuldt ud. Derfor vil resultatet for 2022 i forhold til 2021 i sidste ende være en gevinst for Gentofte Kommune, selvom det beløb, de skal betale til udligning, stiger voldsomt.

Se udviklingen i kommunernes samlede resultat for tilskud og udligning i kortet her:
 

Herunder kan du se, hvor meget hver kommune får eller skal aflevere med tilskuds- og udligningssystemet i 2022.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her