Professor: Sådan kan problem med betalingsfolketal løses

Del artiklen:
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad argumenterede i Folketingets Indenrigsudvalg for, at en genindførelse af betalingskommunefolketallet i den kommunale udligning ville medføre en stor gevinst for de store kommuner - men nu kommer professor med forslag til at undgå det.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad argumenterede i Folketingets Indenrigsudvalg for, at en genindførelse af betalingskommunefolketallet i den kommunale udligning ville medføre en stor gevinst for de store kommuner - men nu kommer professor med forslag til at undgå det.

Professor i økonomistyring har fundet en løsning til, hvordan Folketinget kan forhindre, at kommuner vælger sociale institutioner ud fra geografi og ikke kvalitet.

Af Arne Ullum, [email protected]

Folketinget kan ifølge en ekspert i kommuneøkonomi ret nemt genindføre det såkaldte betalingskommunefolketal ved beregning af den kommunale udligning, og dermed sikre at kommunerne ikke har et økonomisk incitament til at placere borgere i sociale tilbud indenfor kommunegrænsen.

“I praksis er en af de største barrierer mod at lave en bedre model faktisk de ændringer, som den skaber. Derfor er er et godt princip at fokusere på de fremadrettede incitamenter, og så blot neutralisere ændringerne ved en separat tildeling,” siger professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh, der er en af landets førende eksperter i kommunale økonomi.

“Hvis man ser bort fra at nogle kommuner har ’vundet’ store beløb på det nuværende princip, så er alle vel enige om, at det tidligere var bedre. Altså lige bortset fra ministeriet, som har fået til opgave at forsvare det…,” siger han.

Læs også:
Rapport: Udligningsgevinst på 200.000 pr. borger vil ikke påvirke kommuner

Bukh foreslår konkret, at man helt enkelt genindfører betalingskommunefolketallet, og derefter varigt neutraliserer de enkelte kommuner for deres tab eller gevinst ud fra ændringen i deres 2021-udligning relateret til netop skiftet fra betalingskommunefolketal til bopælsfolketal.

“Dermed får alle kommuner samme beløb, som den nuværende udligning har stillet dem i udsigt. Samtidig er vi tilbage ved den mere korrekte incitamentsstruktur,” siger Per Nikolaj Bukh.

Netop argumentet om, at de store bykommuner ville vinde 170 millioner kroner i udligning er blevet brugt at indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) som det vigtigste argument for, at det ville være forkert at genindføre betalingskommunefolketallet.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her