Kommunale socialdemokrater undsiger socialministers ‘velfærdsløft’

Del artiklen:
Der bliver demonstration i landets fire største byer torsdag 24. juni mod økonomiaftalen indgået mellem KL og regeringen.
Der bliver demonstration i landets fire største byer torsdag 24. juni mod økonomiaftalen indgået mellem KL og regeringen. - Foto: Fra facebook-side

Regeringen står stadig mere alene med sin udlægning af kommuneaftale. Nu undsiger lokale socialdemokrater også socialministerens udlægning af teksten.

Af Arne Ullum, [email protected]

Socialminister Astrid Krag (S) og resten af regeringen står stadig mere alene med deres udlægning af, at den seneste økonomiaftale “er en solid hånd under det specialiserede socialområde”.

Det skriver NB-Økonomi.

Senest har de socialdemokratiske byrådsmedlemmer i Egedal Kommune tilsluttet sig en protest til Folketingets Social- og Ældreudvalg, hvor de direkte undsiger regeringens udlægning af talen.

“Der mangler simpelthen penge, hvis kommunerne skal fastholde og udvikle servicen på det specialiserede socialområde,” hedder det i en henvendelse til Folketingets Social- og Ældreudvalg fra et enigt byråd.

Økonomiaftalen giver kommunerne et løft af servicerammen på 1,4 milliarder kroner, men de 1,25 milliarder kroner skal bruges til at levere en uændret service til det stigende antal ældre og børn, og dermed er der kun 150 millioner kroner tilbage. Det er langt fra nok til at dække den forventede opdrift i stigende udgifter til det specialiserede socialområde på 700-800 millioner kroner. Derfor skal kommunerne enten reducere hjælpen til den enkelte handicappede eller spare på andre områder.

Ifølge teksten i årets økonomiaftale var der angiveligt enighed mellem regeringen og KL om ovenstående regnestykke, og at kommunerne derfor skulle arbejde for, at “den fortsatte udvikling af området sker inden for den afsatte ramme.”

Det kræver ifølge økonomiaftalen, at “kommunerne fortsat har fokus på at styre og prioritere udgiftsudviklingen i samspil med høj socialfaglighed, så kommunerne har mulighed for at prioritere både til gavn for sårbare borgere og den øvrige borgernære velfærd”.

På trods af teksten i aftalen og de de nøgne tal, så fastslår social- og ældreminister Astrid Krag i et svar til Folketingets Finansudvalg, at hun ser “kommuneøkonomiaftalen som en solid hånd under hele velfærdsområdet, herunder også det specialiserede socialområde.”

Samråd og demonstration presser regeringen

Svaret fra ministeren kom, inden regeringen bliver presset fra to fronter.

Torsdag 24. juni kl. 13.30 har den radikale socialordfører Kristian Hegaard kaldt socialministeren i samråd om handicapområdet. Selvom de radikale har mere fokus på økonomiaftalens tekst om at fastholde ansvaret for det specialiserede socialområde hos kommunerne end om de manglende bevillinger, så vil de stramme budgetter formentligt også komme op i samrådet.
 
Senere om torsdagen er der demonstration på Slotspladsen, hvor en bred vifte af handicaporganisationer og faglige organisationer vil protestere mod, at regeringen ikke har givet nogen penge til et løft af det specialiserede socialområde i økonomiaftalen.

“Det gør vi for at vise vores store utilfredshed og skuffelse med den økonomiaftale, der netop er blevet indgået mellem regeringen og KL. Økonomiaftalen er en kæmpe mavepuster til mennesker med handicap, siger formanden for Lev Anni Sørensen til NB-Kommune.

“Vi havde en klar forventning om, at der ville komme en økonomisk prioritering af handicapområdet ved dette års økonomiaftale – det er der et kæmpe behov for. Men det blev til et rundt nul og det er vi selvfølgelig mange, der er meget frustrerede over, og det vil vi selvfølgelig gerne være med til at udtrykke ved den kommende demonstration.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her