Første kommunale budgetaftale for 2022: Markant flere penge til socialområdet

Del artiklen:
Alle gruppeformænd i byrådet i Kolding har indgået en aftale om budgettet for 2022. Yderst til højre ses borgmester Jørn Pedersen (V). (Arkivfoto)
Alle gruppeformænd i byrådet i Kolding har indgået en aftale om budgettet for 2022. Yderst til højre ses borgmester Jørn Pedersen (V). (Arkivfoto) - Foto: Kolding Kommune

I Kolding har byrådet som det første i landet indgået en aftale om budgettet for 2022. Og alle partier er med i aftalen. Der bliver afsat markant flere penge til det meget omtalte socialområde.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Alle gruppeformænd i byrådet i Kolding er gået med i en aftale om budgettet for kommunen i 2022. Byrådet i fjordbyen bliver dermed i lighed med forrige år det første til at kridte banen af for den kommunale økonomi næste år. 

Ligesom i hovedparten af landets kommuner, er socialudgifterne under pres i Kolding. Derfor sættes der nu samlet 17 mio. kr. mere af til socialområdet fordelt over de næste to år. Det skriver NB-Kommune. 

Under de nylige forhandlinger om økonomiaftalen mellem KL og regeringen for 2022 blev det specialiserede socialområde det helt store emne. Udgifterne på området er stærkt stigende, og KL forsøgte forgæves at få flere penge ud af statskassen til fysisk og psykiske handicappede. 

I Kolding har der lokalt været stor debat om især et midlertidigt bosted for udviklingshæmmede. Og når byrådet nu vil bruge 17 mio. kr. mere over de næste to år til socialområdet, så forventer det, at Folketinget i finansloven for 2022 samler i hvert fald en del af den regning op. I en pressemeddelelse fra Kolding Kommune står:

“Forventningen er, at staten vil bakke op fremadrettet, da socialudgifterne er stigende i alle landets kommuner.”

“Vi er nødt til at få balance i økonomien på socialområdet”

Jørn Pedersen (V), borgmester i Kolding

Som en del af budgetaftalen i Kolding sætter man i alt 1,75 millioner kroner af til at arbejde med at finde nogle bedre boligløsninger for en del af de unge handicappede, der bor i egen bolig i Kolding. Det skriver Kolding Folkeblad og kan oplyse, at bevillingen kommer efter kraftige forældreprotester.

Formanden for handicapudvalget i byrådet Benny Dall (Enh.) hilser det velkomment, at man nu afsætter flere penge til unge handicappede. Det kan for eksempel være til at at få bugt med den ensomhed, nogle af de unge har, når de bor alene.

“Vi har jo helt åbenlyst et problem på dette område, og vi leder efter løsningen. Nu kan vi afprøve forskellige midlertidige løsninger, og det vil der komme nogle resultater ud af, som vi kan blive klogere af,” siger Benny Dall til Kolding Folkeblad.

‘Rimeligt økonomisk råderum’

Borgmester i Kolding Jørn Pedersen (V) er stolt over den enstemmige vedtagelse i byrådet af budgetaftalen. Han genopstiller ikke ved kommunalvalget, og budgetaftalen bliver dermed hans sidste som borgmester.

“Det er en aftale, der er bredt forankret, og det er super, at vi står sammen om tingene og får løst de akutte opgaver, vi står og kigger lige ind i,” siger Jørn Pedersen til Kolding Folkeblad og fortsætter:

“Aftalen afspejler, at der er nogle udfordringer, der skal løses. Vi er for eksempel nødt til at få balance i økonomien på socialområdet, kigge frem på seniorområdet og få gjort noget ved børnepasningen. Der er stadig et rimelig økonomisk råderum ude i årene, og det lader vi stå og overlader det til det nye byråd at prioritere, hvor det skal bruges.”

Coronapulje

Som en del af budgetaftalen kommer der nu 15,8 mio. kr. ud i ‘coronapuljer’ til skoler, børn, fritid, social og handicap, kultur, ældre med flere. Puljen skal bruges til genopbygge fællesskaberne efter corona. På første møde efter sommerferien, sætter de enkelte udvalg i Kolding rammerne for deres del af coronapuljen, så pengene kan bruges nu.

Rekordstort anlægsbudget

Over de næste år sættes der 50 mio. kr. af til et nyt plejehjem i Munkebo med ca. 70 plejeboliger.

Læs også:
Lynforlig i Kolding om budget for 2021

I forvejen har Kolding Kommune et rekordstort anlægsbudget på over 900 mio. kr. i år, hvor investeringerne i de større byggerier, ringvej med mere spreder sig over flere år. Derfor holder byrådet lidt igen på den konto, sammenlignet med tidligere år.

Mere gang i bosætning

Samtidig er partierne er enige om at trykke lidt mere på speederen, for at få flere byggegrunde tæt på Kolding by, hvor der stort set ikke er mere på hylden. Der sættes 2 mio. kr. af hvert af de næste tre år til ekstern hjælp til at få endnu mere fart på kommunale byggegrunde.

Det passer ifølge pressemeddelelsen fra kommunen med en række øvrige tiltag: En aktuel bosætningskampagne på sociale medier, samt en anderledes profilering ved at bakke op om Ander W. Berthelsens kommende komedie, der indspilles i Kolding og får premiere næste år.

Læs også:
Byråd vil støtte komedie med to millioner kroner

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her