Store forskelle på udviklingen i antal kontanthjælpsmodtagere i kommunerne

Del artiklen:

Det historiske fald i antal kontanthjælpsmodtagere dækker over store kommunale forskelle. Se tallene for alle kommuner her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Selv Danmark som helhed kan glæde sig over det laveste antal kontanthjælpsmodtagere siden 2008, så dækker det over et meget forskelligt billede i kommunerne.

Hvis man ser på udviklingen i antallet af personer berørt af kontanthjælp i de enkelte kommuner, så har Bornholm oplevet et fald på ikke mindre end 43 procent, mens Allerød har oplevet en stigning på 130 procent.

Men udviklingen siger ikke noget om byrden for kommunen. Bag de dramatiske stigninger i Vallensbæk gemmer sig en stigning fra 69 til 159 borgere berørt af kontanthjælp, mens faldet på Bornholm er fra 1.007 til 574.

Men set ud fra ændringen i den økonomiske belastning, så giver udviklingen i antallet et godt billede af, at kommunerne har været vidt forskelligt påvirket af udviklingen af siden 2008.

Mange yderkommuner har klaret sig godt

Det er særligt bemærkelsesværdigt, at mange klassiske yderkommuner har haft en positiv udvikling. Det gælder især kommuner som Hjørring og Aabenraa, begge har haft et stort politisk fokus på området.

Modsat har en række jyske kommuner haft en negativ udvikling, hvilket typisk skyldes, at de havde et meget lavt antal i 2008, men siden har oplevet et stigende pres fra blandt et øget antal flygtninge.

Hvis man korrigerer andelen af borgere i en kommune for ændring i folketallet, så ændrer det billedet lidt, men ikke afgørende, Hvis du klikker på kortet kan du se, hvor stor en andel af befolkningen i de enkelte kommuner, som var berørt af kontanthjælp i 2008 og i 2021.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her