Kommuner skal betale af på gæld og indbetale feriemidler

Del artiklen:
De bugnende pengekasser i kommunerne skal reduceres, fremgår det af ny aftale.
De bugnende pengekasser i kommunerne skal reduceres, fremgår det af ny aftale. - Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Som en del af økonomiaftalen med regeringen, skal kommunerne i gang med at afvikle gæld og indbetale feriemidler. Kommunernes likviditet skal nedbringes.

Af Peter Risager, [email protected]

Økonomiaftalen for 2022 gør op med kommunernes stigende likviditet, som i flere år har været i en stærkt opadgående kurve, og over de seneste år har slået rekord på rekord.

Nu skal kommunerne i gang med at betale af på deres gæld, og samtidig er regeringen og KL nået til enighed om, at det er “økonomisk fordelagtigt, at kommunerne foretager indbetalinger af deres indefrosne feriemidler til Lønmodtagernes Feriemidler”.

Dermed tages der nu officielt et opgør med den stigende likviditet i kommunerne, som fra flere sider er blevet fremhævet som værende både uhensigtsmæssig og uholdbar.

Læs også:
Økonomer enige: Kommunernes stigende likviditet er uholdbar

Især siden indgåelsen af udligningsreformen i foråret 2020, hvormed kommunerne bliver permanent overfinansieret med godt seks milliarder kroner årligt, har flere kritiske røster fremhævet det absurde i, at staten tager lån i nationalbanken for at finansiere kommunerne, som stiller pengene i bankerne, som derefter stiller pengene i blandt andet danske statsobligationer, altså nationalbanken.

Læs også:
Her er redskaberne til at bremse den stigende likviditet

Til trods for overfinansieringen og kommunernes tårnhøje likviditet, så forøgede over halvdelen af kommunerne sin gæld i løbet af 2020, som nu samlet ligger på knap 60 milliarder kroner. Men nu skal der altså gøres opgør med kombinationen af stigende gæld og stigende likviditet, og kommunerne skal i gang med at nedbringe likviditeten og betale af på sine gældsforpligtelser. 

Læs også:
Trods rekordhøj likviditet: 53 kommuner øgede gælden i 2020

Økonomiaftalen sætter ingen konkrete mål for nedbringelsen af gælden, men aftaleteksten fremhæver, at “kommunerne i den aktuelle økonomiske situation kan anvende en andel af deres likvide midler til at nedbringe kommunernes gæld”.

Lidt mere konkret er teksten når det kommer til indbetaling af feriepenge, hvor der nævnes, at regeringen og KL skal mødes senere på året for at enes om en model for kommunernes indbetaling af feriepenge i 2022.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her