Fakta: V-regeringer har givet større løft af kommuneøkonomien end S-regeringer

Del artiklen:
I de seneste ti års økonomiaftaler har det årlige løft af kommunernes serviceramme i gennemsnit været højst, når der var en V-ledet regering ved roret. Det er facit, når man summerer de seneste ti års økonomiaftaler.
I de seneste ti års økonomiaftaler har det årlige løft af kommunernes serviceramme i gennemsnit været højst, når der var en V-ledet regering ved roret. Det er facit, når man summerer de seneste ti års økonomiaftaler. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ifølge regeringen har man “styrket velfærden i kommunerne mere de seneste tre år end i de foregående ti år”. Men faktatjek viser, at V-regeringer i gennemsnit har givet større løft end S-regeringer de seneste ti år.

Af Peter Risager, [email protected]

Selvom finansminister Nicolai Wammen både ved offentliggørelsen af økonomiaftalen med kommunerne i går aftes og ved et pressemøde for et par uger siden stolt har understreget, at regeringen har løftet kommunernes serviceramme mere med de seneste tre års aftaler end kommunerne er blevet løftet i de seneste ti år, så viser samme logik, at V-regeringer har løftet velfærden mere end S-regeringer.

Det var nemlig under en S-ledet regering, at kommunerne i både 2013 og 2014 skulle skære 2,2 milliarder kroner i servicerammen. Det var naturligvis som en del af genopretningen efter en historisk stor økonomisk krise, og er derfor svær at sammenligne med andre års økonomiaftaler.

Men når regeringen med alvorsord mener, at man kan summere serviceløft og sammenligne over tid uden skelen til konjunkturer og samfundsøkonomien, så har vi hos NB-Økonomi taget regeringen på ordet.

Konkret sagde Nicolai Wammen i en pressemeddelelse med offentliggørelsen af økonomiaftalen i går aftes:

“Regeringen har lovet, at pengene skal følge med, når der kommer flere børn og ældre. Det har regeringen leveret på de seneste to år, og det leverer vi også på i dag. Faktisk har vi styrket velfærden i kommunerne mere de seneste tre år end i de foregående ti år”.

Summerer man økonomiaftaler ti år tilbage i tiden, så viser tallene, at det gennemsnitlige årlige løft af kommunernes økonomi er 125 millioner kroner for V-regeringer, mens det er 83,3 millioner kroner for S-regeringer.

Dermed er det i høj grad takket være S-regeringens stramme finanspolitik fra 2012 til 2014, at Finansministeren kan lave den sammenligning over tid. Men hvis regeringen skal følge den logik til dørs, så har V-regeringerne altså i gennemsnit givet et større løft af kommunernes service end S-regeringerne over de seneste ti år.
 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her