Fakta: Her er de vigtigste nøgletal i økonomiaftalen

Del artiklen:
Inden du drukner i alle papirerne, så se de vigtigste nøgletal fra årets økonomiaftale her.
Inden du drukner i alle papirerne, så se de vigtigste nøgletal fra årets økonomiaftale her. - Foto: Mikal Schlosser/Ritzau Scanpix

Få her det hurtige overblik over de rene økonomital i aftalen mellem KL og regeringen.

Af Arne Ullum, [email protected]

Økonomiaftalen rummer en række økonomiske forudsætninger og nøgletal, og vi bringer her en oversigt over de vigtigste punkter.

Serviceramme løftes med 1,4 mia. kr. eksl. DUT
Det kommunale udgiftsloft er udgangspunktet for den kommunale serviceramme for 2022. Regeringen og KL er enige om at løfte dette udgangspunkt med 1,4 mia. kr. Den kommunale serviceramme udgør derved samlet set 275,4 mia. kr. Hertil kommer yderligere reguleringer i medfør af DUT mv.”

Effektiviseringer for 0,6 milliard kroner
“Regeringen og KL er enige om, at kommunerne kan frigøre ressourcer ved yderligere at reducere forbruget af eksterne konsulenter samt en videreførelse af arbejdet med velfærdsprioriteringen. Parterne er med aftalen enige om at frigøre i alt 0,4 mia. kr. i 2022. Hertil kommer den allerede aftalte reduktion af kommunernes forbrug af eksterne konsulenter på 0,2 mia. kr. i 2022. Derved frigøres i alt 0,6 mia. kr. i 2022 til borgernær velfærd.”

Anlægsramme på 19,9 milliard kroner
Regeringen og KL er enige om, at rammen for kommunernes investeringer i 2022 udgør 19,9 mia. kr., som skal sikre mulighed for at bidrage til den grønne omstilling og investere i de fysiske rammer for den borgernære velfærd og den grønne omstilling. Heraf gives et tilskud på 1 mia. kr. i 2022 til grønne investeringer. Kommunernes likviditetsfinansiering udgør 1 mia. kr. (Det betyder, at staten kun finansierer de 18,9 mia. kr., mens kommunerne selv skal finansiere den ene milliard kroner)

Overførselsudgifter 96,8 milliarder
Det er forudsat i aftalen, at kommunernes overførselsudgifter, herunder udgifter til forsørgelse og aktivering af forsikrede ledige mv., vil udgøre 96,8 mia. kr. i 2022.

Midtvejsregulering på 3,2 mia. kr.
Regeringen og KL er endvidere enige om, at der foretages en midtvejsregulering vedrørende 2021 på 3,2 mia. kr. som følge af ændrede skøn for overførsler samt pris- og lønudvikling. Regeringen og KL er enige om at følge udviklingen i kommunernes overførselsudgifter. (Kommunerne skal afregne de 3,2 milliard i år, men en række modgående DUT-sager betyder, at trækket bliver væsentligt mindre).

Pris- og lønudvikling
Der anvendes et skøn for pris- og lønudviklingen (PL) for kommunerne fra 2021-2022 for de samlede udgifter inkl. overførsler på 1,7 pct. PL-skønnet for serviceudgifter (ekskl. overførsler) er 1,9 pct. fra 2021-2022, og PL-skønnet for anlægsudgifter er 1,4 pct. fra 2021-2022.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her