Regeringen vil have blotlagt ‘huller’ i kommunalreformen

Del artiklen:
Statsminister Mette Frederiksen (S) tog torsdag første skridt til en evaluering af kommunalreformen fra 2007.
Statsminister Mette Frederiksen (S) tog torsdag første skridt til en evaluering af kommunalreformen fra 2007. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Regeringen vil have evalueret kommunalreformen fra 2007. Målet er at ‘kortlægge hullerne i Danmarkskortet og undersøge udviklingen i den borgernære velfærd og det lokale demokrati’.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Regeringen lægger nu op til, at kommunalreformen fra 2007 skal evalueres. Det skal undersøges, om den kommunale service er rykket for langt væk fra borgerne, og hvordan kvaliteten af velfærden har udviklet sig siden da.

Det fremgår af torsdagens udspil fra regeringen: ‘Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund‘.

Regeringen giver i udspillet udtryk for, at det er på høje tid at få gennemanalyseret effekterne af kommunalreformen fra 2007, hvor man gik fra 271 til 98 kommuner, og 14 amter blev til 5 regioner.

“Siden reformen er der sket en omfattende centralisering i Danmark. Det har betydet, at der for mange i dag er blevet længere til skoler, uddannelser og andre offentlige tilbud, og der er blevet længere fra borgeren til de folkevalgte på rådhusene,” står der i udspillet.

Regeringen anfører, at der ved lanceringen af kommunalreformen blev afgivet løfter om en mere bæredygtig offentlig sektor med høj kvalitet og sammenhæng så tæt på borgerne som muligt.

“Regeringen ønsker derfor at afdække konsekvenserne af kommunalreformen og herunder kortlægge hullerne i Danmarkskortet og undersøge udviklingen i den borgernære velfærd og det lokale demokrati siden 2007,” står der i udspillet.

Det bliver ikke kun den oplevede afstand til for eksempel rådhuse og biblioteker, som regeringen vil have undersøgt. I evalueringen skal man også granske kvaliteten af den velfærd, som kommunerne leverer til borgerne.

Se regeringsudspillet her

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her