Regeringen lover stor del af særtilskudspulje til to-tre kommuner

Del artiklen:
Indenrigs- og Boligminister Kaare Dybvad (S) vil give en stor del af den såkaldte paragraf 16 pulje til to eller tre kommuner, som har særligt store problemer.
Indenrigs- og Boligminister Kaare Dybvad (S) vil give en stor del af den såkaldte paragraf 16 pulje til to eller tre kommuner, som har særligt store problemer. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

To-tre kommuner får store tilskud i såkaldte udviklingsaftaler. Lolland og Langeland anses for sikre, mens Ishøj kan være den tredje.

Af Arne Ullum, [email protected]

Når landets kommuner til august kan ansøge om særtilskud til såkaldt “særligt vanskeligt stillede kommuner”, så vil en stor del af puljen på 350 millioner kroner reelt allerede være delt ud til to-tre kommuner med helt særlige problemer.

Ifølge NB-Økonomis oplysninger anses Lolland og Langeland for sikre bud til at være på listen, mens Ishøj Kommune nævnes som en mulig kandidat til en eventuel tredje aftale.

Regeringen meddelte i sit lokalsamfunds-udspil  ‘Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund‘ , at den vil indgå “udviklingsaftaler med de to-tre kommuner i 2021, som er og har været mest vanskeligt stillede efter kriterierne i særtilskudspuljen, herunder med særlige strukturelle og sociale udfordringer”.

Særtilskudspuljen er den såkaldte paragraf 16-pulje, og regeringen har hidtil fordelt pengene efter følgende kriterier: 

  • Demografiske udfordringer 
  • Aktuelle økonomiske udfordringer 
  • Vedvarende økonomiske udfordringer 
  • Særlig lav udvikling i enhedsudgifterne på kernevelfærdsområder (dagpasnings-, folkeskole- og ældreområdet) samt anlæg

Det forventes, at regeringen efter modellen fra tildelingen af de varige særtilskud i udligningsreformen vil opsætte en række mere konkrete kriterier, som afgør, hvem der kan få en udviklingsaftale, og muligvis også, hvor mange penge den i givet fald skal indeholde.

Ifølge NB-Økonomis kilder overvejer regeringen stadig de præcise kriterier, men det ligger altså fast, at udover de fire kriterier vil der komme fokus på “særlige strukturelle og sociale udfordringer.”

Penge til udvikling

Ifølge regeringens udspil skal udviklingspartnerskabet sikre, at de “allermest vanskeligt stillede kommuner”, i op til fire år vil få tilskud til ” langsigtede investeringer for at forbedre deres økonomiske situation”.

Det er uklart, hvor hårdt regeringen vil stå på, at pengene alene må bruges til udviklingsprojekter, og i hvilket omfang de kan bruges til at forhindre nedskæringer i kernevelfærden.

Udfordringen for især Lolland Kommune men også delvist for Langeland er, at kommunerne på grund af kraftigt fald i tilskuddet for faldende folketal vil få stigende udfordringer med at finansiere den grundlæggende kernevelfærd, og derfor kan det blive en udfordring for kommunerne, hvis pengene fra udviklingsaftalen alene må bruges til nye initiativer. 

Det er uvist, hvor store beløb regeringen til tage ud af paragraf 16-puljen til de særlige udviklingspartnerskaber. Men vurderet ud fra tidligere tildelinger, så vil det formentligt være i størrelsesordenen 50-100 millioner kroner for Lolland Kommune og 25-50 millioner kroner for den noget mindre Langeland Kommune. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her