Regeringen vil have 7.500 studiepladser til provinsen

Del artiklen:
Regeringen præsenterede i dag torsdag sit nye uddannelsesudspil, som ifølge uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S) er et forsøg på
Regeringen præsenterede i dag torsdag sit nye uddannelsesudspil, som ifølge uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S) er et forsøg på "aktivt at gå imod centraliseringen af uddannelsespladser". - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Regeringen vil flytte en stribe uddannelser og oprette nye studiepladser udenfor de fire store universitetsbyer. Samtidig lægger regeringen op til at skære ti procent i optaget i de fire store byer.

Af Peter Risager, [email protected]

Fremtidens scenekunstnere, maskinmestre, ergoterapeuter, pædagoger og jurister er blandt de kommende studerende, som skal spredes ud i hele landet, hvis det står til regeringen.

På et pressemøde i dag, torsdag, som ganske sigende afholdes i den lille landsby Foulum nordøst for Viborg, hvor Aarhus Universitet har en afdeling, fortæller statsminister Mette Frederiksen (S), indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) og uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), at udspillet er en del af regeringens ambition om at skabe et sammenhængende Danmark.

“Vi vil skabe op imod 7.500 studiepladser udenfor de store byer (…) Så flere unge kan tage en uddannelse i det lokalområde hvor man er vokset op, eller flytte dertil, så virksomhederne ikke behøver at flytte sig for at få den arbejdskraft, de har brug for,” siger Mette Frederiksen, som mener at man med regeringens udspil “går op imod centralisering og gør det, som mange siger er umuligt”.

Regeringen vil over de kommende fem år afsætte cirka to milliarder kroner til at oprette 25 nye studiepladser, som eksempelvis tæller en pædagoguddannelse i Holbæk, en danseuddannelse i Holstebro, en socialrådgiveruddannelse i Herning og en jurauddannelse i Esbjerg.

Ifølge Ane Halsboe-Jørgensen skal pengene blandt andet findes ved at skære ned på de engelsksprogede uddannelser og skære i uddannelsesstedernes markedsføringsudgifter, hvor ministeren er “kritisk over for det nuværende niveau” af markedsføringsudgifter.

null
Her skal de 25 nye uddannelsespladser placeres ifølge regeringens udspil om uddannelsespladser i hele landet.


Blandet modtagelse

Store dele af udspillet var allerede kendt før dagens pressemøde, og det har fået blandede reaktioner af forskellige aktører. Generelt er universiteterne og de nuværende studerende skeptiske overfor forslaget, og eksempelvis Djøf Studerende kalder udspillet “bekymrende og kortsigtet, fordi man mener at det “truer undervisningskvaliteten og de studerendes trivsel”.

BUPL advarer også imod at flytte pladser fra de store byer og henviser til, at der allerede er rekrutteringsvanskeligheder i de store byer, som man frygter bliver endnu større.

“Det er rigtig godt for Holbæk – og tillykke til dem, men fx i København er det kun hver anden ansat, der har en pædagoguddannelse, og den udvikling får vi ikke vendt, hvis vi fjerner studiepladser fra de store byer. Dermed risikerer man at gøre rekrutteringsudfordringerne endnu større,” siger BUPL-formand Elisa Rimpler i en pressemeddelelse.

Omvendt bliver forslaget taget imod med glæde i særligt de kommuner, der kan se frem til at få nye uddannelsespladser. Eksempelvis jublede Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S) allerede i går aftes på Twitter over udsigten til at få en pædagoguddannelse til Holbæk, hvor indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek desuden er valgt.

“Pædagoguddannelsen til Holbæk! Jeg er mega glad!,” skrev hun.

Også Landdistrikternes Fællesråd storroser regeringen for det, de kalder et “historisk” udspil.

“Det, der blev præsenteret, er intet mindre end et gennembrud i landdistriktspolitikken. For første gang i mine mere end 10 år som formand for Landdistrikternes Fællesråd kan jeg med dette udspil se de første konturer af en reel og omfattende decentralisering af uddannelsesområdet. Det er intet mindre end historisk,” siger formand Steffen Damsgaard.

Evaluering af kommunalreform og bedre lånemuligheder i landdistrikter

Udover uddannelsesinstitutioner, så indeholder dagens udspil fra regeringen ti punkter til at skabe “Stærke lokalsamfund” og “Et samlet Danmarkskort”.

Punkterne tæller blandt andet, at regeringen vil gennemføre en evaluering af kommunalreformen fra 2007, som skal “afdække konsekvenserne af kommunalreformen og herunder kortlægge hullerne i Danmarkskortet og undersøge udviklingen i den borgernære velfærd og det lokale demokrati siden 2007.”

Desuden vil regeringen give statsgaranti på den yderste realkreditbelåning i postnumre med en kvadratmeterpris på under 8.000 kroner for at give bedre lånemuligheder i landdistrikterne, ligesom man vil lave “fornyelse af bymidter og lokale velfærdsfunktioner”.

Du kan læse hele regeringens udspil “Stærkere lokalsamfund og 25 nye uddannelser uden for de største byer,” her. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her