Forslag: A-kasser skal have flere jobsamtaler med ledige dagpengemodtagere

Del artiklen:
A-kasserne skal permanent overtage det første kontaktforløb med nyledige dagpengemodtagere fra kommunerne, foreslår beskæftigelsesordførerne Victoria Velásquez (EL), Karsten Hønge (SF) og Bent Bøgsted (DF).
A-kasserne skal permanent overtage det første kontaktforløb med nyledige dagpengemodtagere fra kommunerne, foreslår beskæftigelsesordførerne Victoria Velásquez (EL), Karsten Hønge (SF) og Bent Bøgsted (DF). - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix og Emil Helms/Ritzau Scanpix

A-kasserne skal overtage det første halve års samtaler med dagpengemodtagere fra jobcentrene. Det mener partier, der sammen med regeringen skal finde milliard-besparelser på jobcentrene.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF foreslår, at alle nyledige dagpengemodtagere skal starte deres ledighedsperiode med kun at have kontakt til a-kasserne. Det siger beskæftigelsesordførerne fra de tre partier til NB-Beskæftigelse.

I forvejen deltager ni a-kasser i et forsøg, hvor de har de første tre måneders kontakt med medlemmer, der er blevet arbejdsløse. Forsøget kører over fire år frem til slutningen af 2023, men nu ser det ud til, at det i stedet kan blive udvidet og gjort permanent før afslutningen af forsøgsperioden.

De tre partier står sammen med regeringen bag forliget om tidlig pension – den såkaldte Arne-pension – hvor en del af finansieringen skal hentes gennem ‘ændringer af den kommunale beskæftigelsesindsats.’ Der skal allerede spares penge i 2022, og fra 2024 skal jobcentrene levere 1,1 milliarder om året til den nye pension.

Det er i forbindelse med de første møder om besparelserne, at forslaget er kommet frem. Det kan ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) spare 250 millioner kroner på jobcentrene, hvis a-kasserne overtager det første halv års kontaktforløb.

Hurtigt videre til nyt job

Enhedslistens beskæftigelsesordfører mener, det giver god mening, at a-kasserne har kontakten i deres medlemmers første ledighedsperiode.

“Dagpengemodtagere har i udgangspunktet brug for en kortere periode, før de kommer videre til næste job. Nogle af dem har kun brug for den økonomiske tryghed og skal kun have lidt hjælp til at komme i beskæftigelse. Andre har brug for hjælp til for eksempel CV, og det kan de med fordel få fra a-kassen, fordi de fleste har typisk en a-kasse inden for deres eget fag,” siger Victoria Velásquez.

Dansk Folkeparti foreslog allerede ved aftalen om a-kasseforsøget, at kontaktforløbet skulle overgå til a-kasserne i seks måneder.

“Nu blev det så tre måneder, og så kan det senere indfases til alle a-kasser i seks måneder,” siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

Han vil dog gerne se mere på, hvordan a-kasseforsøget forløber, inden han lægger sig helt fast på den løsning.

Sparer 250 millioner om året

Ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation vil flytningen af jobsamtalerne spare omkring 250 millioner kroner om året i jobcentrene, viser et notat, som NB-Beskæftigelse har set. FH vurderer, at a-kasserne kan overtage samtlige kontaktforløb med ledige i det første halve år fra 2024. Allerede i 2023 kan de ni a-kasser, der er med i a-kasseforsøget, være klar til at udvide fra tre til seks måneder, skriver FH i notatet. 

FH’s beregningen baserer sig på knap 700.000 gennemførte samtaler i 2019 til en timepris på godt 380 kroner, der er omregnet til 2020-tal. Det er forudsat i beregningen, at a-kasserne ikke skal have tilskud til at overtage samtalerne. 
Læs hele artiklen på NB-Beskæftigelse

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her