OK-18 opgørelse: Lavere lønstigninger og større reallønsfremgang

Del artiklen:
Formand for akademikerne Lars Qvistgaard, Anders Bondo Christensen fra Danmarks Lærerforening og Flemming Vinther fra CFU foran Forligsinstitutionen i København
Formand for akademikerne Lars Qvistgaard, Anders Bondo Christensen fra Danmarks Lærerforening og Flemming Vinther fra CFU foran Forligsinstitutionen i København - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

De kommunale medarbejdere fik markant større fremgang i reallønnen end forventet i OK-18 perioden.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

De kommunalt ansatte medarbejdere har ifølge en ny analyse fra Forhandlingsorganisationen god grund til at smile hele vejen til banken. Da man i foråret 2018 indgik den treårige overenskomst var det forventningen, at medarbejderne samlet ville få en reallønsfremgang på 2,42 procent, men den endte ifølge opgørelsen på 4,18 procent – altså tæt på det dobbelte.

Forklaringen er, at prisudviklingen blev markant lavere end de forventede 5,08 procent, som var baseret på prognoser fra Det Økonomiske Råd. Opgørelsen viser, at prisudviklingen endte helt nede på 2,56 procent.

De laver prisstigninger slog dog ikke fuldt igennem på reallønnen. Det skyldes, at de lavere priser var med til at presse lønudviklingen på det private arbejdsmarked, og dermed blev udmøntningen fra reguleringsordningen 0,76 procent lavere end forventet.

Reguleringsordningen skal sikre, at de offentlige lønninger udvikler sig i takt med lønningerne i det private arbejdsmarked.

Derfor endte de samlede lønstigninger på 6,74 procent i stedet for de forventede 7,50 procent.

PL-reguleringen af de offentlige budgetter endte ifølge Økonomistyrelsens opgørelse på 6,0 procent i perioden.

null
Opgørelsen her er fra Forhandlingsfællesskabet.

Regionernes medarbejdere fik en lavere lønudvikling end ventet

Opgørelsen viser, at regionernes medarbejdere samlet set fik en væsentligt lavere fremgang i reallønnen end kommunernes medarbejdere i perioden.

Forklaringen skjuler sig i en række tekniske forhold, idet den indgåede aftale i 2018 var helt ens for kommuner og regioner.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her