Finansminister: Kommuner skal finansiere løft af socialområdet med konsulentbesparelser

Del artiklen:
Finansminister Nicolai Wammen var flankeret af indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad og social- og ældreminister Astrid Krag ved starten på årets økonomiforhandlinger.
Finansminister Nicolai Wammen var flankeret af indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad og social- og ældreminister Astrid Krag ved starten på årets økonomiforhandlinger.

Regeringen afviser KL’s krav om op til fem mia. kr. til socialområdet. Kommunerne skal ifølge Nicolai Wammen bruge pengene klogere og spare på eksterne konsulenter.

Af Arne Ullum, [email protected]

Kommunerne har ikke brug for ekstra penge fra staten udover dem, som de allerede har fået, for at finansiere det løft af det specialiserede socialområde, som regeringen har stillet borgerne i udsigt.

Det var det klare budskab fra finansminister Nicolai Wammen (S), efter KL tirsdag havde præsenteret kommunernes fem milliarder kroner dyre plan for et løft af socialområdet. En plan som ifølge KL vil indfri de ønsker, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget har fremsat til kommunernes service på det specialiserede socialområde.

Ifølge Wammen kan kommunerne finde et stort beløb ved at reducere brugen af eksterne konsulenter:

“Selvfølgelig skal der også fremadrettet være mulighed for at bruge eksterne konsulenter også på it, men jeg tror ikke, at det vil være nogen katastrofe for borgerne, hvis man lagde nogle af de eksterne konsulentopgaver, som kommunerne bruger penge på, i skuffen, og brugte dem på et løft på de borgernære områder,” siger Nicolai Wammen.

Derudover mener Wammen også, at kommunerne kan effektivisere indenfor det specialiserede socialområde:

“Der er jo en samlet økonomi på det specialiserede socialområde på over 50 milliarder kroner. Det er der, hvor man kan se, om man kan gøre nogle ting bedre og klogere.”

Regeringen vil kun dække demografien

Regeringen har i økonomiaftalerne for 2020 og 2021 givet kommunerne henholdsvis cirka 700 og 500 millioner kroner udover penge til at dække stigende udgifter til flere børn og ældre – det såkaldte demografiske træk.

Men ifølge Nicolai Wammen skal kommunerne ikke regne med at få ekstra penge udover  demografien i 2022.

“Budskabet i år er, at vi ønsker at få dækket de ekstra udgifter, der er forbundet med, at der kommer flere børn og ældre ude i kommunerne, det er glædeligt, men det koster også nogle penge. Det koster cirka 1,25 milliarder kroner – og det skal vi enten have dækket nu gennem kommuneforhandlingerne eller kommuneforhandlingerne og finansloven,” siger Nicolai Wammen.

Derudover lover ministeren fortsat at dække kommunernes ekstraudgifter til corona:

“Det er åbenlyst for enhver, at covid-19 stadig er stor udfordring, det er det også for vores kommuner, og derfor er budskabet også, at de ekstraordinære udgifter, man har til covid-19, dem dækker staten, så man ikke skal ud i sparerunder,” siger Wammen. 

Bundsgaard: Det ser svært ud

KL’s formand Jacob Bundsgaard var relativt fåmælt efter sættemødet tirsdag,og var afdæmpet i sin kommentar til, at finansministeren reelt havde hældt hele KL’s plan for socialområdet ned ad brættet.

“Vi er ikke inde i realitetsforhandlingerne endnu. Vi har markeret ønskerne og positionerne. Nu skal vi i gang med realitetsforhandlingerne,” sagde KL-formanden. 

Han ville ikke direkte kommentere finansministerens udsagn om, at kommunerne alene skal have dækket udgifterne til det stigende antal børn og ældre.
“Der er et stykke vej imellem os. Det ser præcist lige så svært ud, som vi regnede med, da vi gik ind til forhandlingerne,” sagde Bundsgaard.

Forhandlingerne om kommunernes økonomi i 2022 fortsætter i næste uge og ventes afsluttet inden Grundlovsdag den femte juni.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her