Flere yderkommuner har et fald i andelen af udsatte unge

Del artiklen:

Flere yderkommuner har fra 2018 til 2019 nedbragt andelen af ikke-aktive unge, og dermed formået at vende en negativ udvikling.

Af Peter Risager, [email protected]

Selvom yderkommunerne generelt set har væsentligt flere NEET-borgere end bykommunerne, så har en række yderkommuner formået at vende udviklingen, når man alene ser på andelen af NEET-borgere i 2019 i forhold til 2018.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som tirsdag offentliggjorde antallet af NEET-borgere i hver kommune i 2019. NEET-borgere er en betegnelse for unge mellem 16 og 24, som hverken er i job, uddannelse eller aktivering (Not in Employment, Education or Training). 

Dermed har en række yderkommuner vendt udviklingen på et af de områder, som har stor betydning for kommunernes sociale udfordringer på både kort sigt og lang sigt. Blandt andet har Vismændene i Det Økonomiske Råd tidligere peget på, at de er en stærk sammenhæng mellem personers uddannelse og eksempelvis deres sundhed, sandsynligheden for at begå kriminalitet, og sandsynligheden for at få anbragt børn.

Dermed er netop NEET-borgere et vigtigt fokuspunkt for kommunerne, fordi en stor gruppe unge uden hverken job eller uddannelse sandsynligvis kan lede til store sociale problemer på sigt.

Stevns Kommune har nedbragt andelen af NEET-borgere mest, og har haft et fald på hele 1,6 procentpoint fra 2018 til 2019. En række syd- og vestsjællandske kommuner og enkelte vestjyske kommuner har også haft et bemærkelsesværdigt fald i andelen af NEET-borgere.

i de tre nordjyske kommuner Hjørring, Brønderslev og Frederikshavn har man til gengæld haft en væsentlig stigning i andelen af NEET-borgere fra 2018 til 2019, og kommunerne ligger nu alle tre et godt stykke over landsgennemsnittet på 10,6 procent. 

På landsplan steg andelen af NEET-borgere fra 10,4 procent af de 16-24-årige i 2018 til 10,6 procent i 2019.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her