Wammen giver optimistiske meldinger før kommuneforhandlinger

Del artiklen:
Finansminister Nicolai Wammen (S) kan efter mere end et års corona-udfordringer for dansk økonomi glæde sig over, at råderummet fortsat er uændret frem mod 2025. Det betyder, at politikerne har den samme mængde penge til eksempelvis velfærd og de øvrige områder, man ønsker at prioritere.
Finansminister Nicolai Wammen (S) kan efter mere end et års corona-udfordringer for dansk økonomi glæde sig over, at råderummet fortsat er uændret frem mod 2025. Det betyder, at politikerne har den samme mængde penge til eksempelvis velfærd og de øvrige områder, man ønsker at prioritere.

Regeringen har hverken planer om at stramme anlægsrammer eller finanspolitikken, lyder den optimistiske melding fra finansministeren inden kommuner og regioner skal forhandle de økonomiske rammer for 2021

Af Arne Ullum, [email protected]

Kommunerne og regionerne kunne i dag glæde sig over en række optimistiske vurderinger fra finansminister Nicolai Wammen (S) i forbindelse med offentliggørelsen af regeringens konvergensprogram til EU.

“Den nye prognose viser tydeligt, at dansk økonomi fortsat er særdeles robust med sunde offentlige finanser,” siger ministeren.

Wammen kom med en række vigtige hegnspæle for de kommende forhandlinger mellem regeringen og henholdsvis kommunerne og regionerne om de økonomiske rammer i 2021.

Råderummet er intakt

Ifølge ministeriets seneste prognoser er det økonomiske råderum uændret på 19,5 milliarder kroner frem til 2025, og heraf ventes det stigende antal børn og ældre at lægge beslag på de 11 milliarder kroner.

Selvom ministeren understregede, at det ikke betyder, at “der er frit valg på alle hylder”, så lovede han samtidig at “passe godt på velfærden”.

Demografien dækkes af velfærdslov, der kommer til efteråret

Wammen understregede endnu engang, at regeringen står ved sit løfte om, at regeringen også i 2022 dækker det demografiske pres. Han oplyste i øvrigt, at regeringens længe lovede velfærdslov med lovfæstet løft af udgifterne i takt med demografien vil blive fremsat i efteråret.

Ingen planer om at stramme finanspolitik

Selvom regeringen har skruet op for den forventede vækst til 2,1 procent af bruttonationalproduktet (bnp) i 2021 og 3,8 i 2022, så ser regeringen ingen grund til at stramme finanspolitikken i 2022.

“Vi kommer fra en situation, hvor dansk økonomi har været meget meget hårdt ramt. Men vi er kun lige der, [hvor vi kan se ind i lysere tider],” sagde ministeren som begrundelse for, at det ikke er tiden at overveje en opstramning af den planlagte ekspansive finanspolitik.

Ingen planer om at reducere anlægsrammer

Derfor ser regeringen ifølge ministeren ikke noget behov for at stramme de offentlige anlægsrammer.

“Jeg ser ikke for mig, at vi som sådan skal ud at træde på bremsen. Når vi forhandler med kommunerne og regioner, så er der behov for at renovere skoler, børnehaver og hospitaler. Så der er hele tiden behov for at man investerer i, at vores børnehaver, skoler, ældrepleje og sundhedsvæsen også på bygningssiden er i god stand. Derfor forventer jeg også, at vi næste år kommer til at bruge mange penge på den del,” lød det fra finansministeren. Han understregede dog, at forhandlingerne med kommunerne og regionerne endnu ikke er gået igang.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her