KL fremlægger milliardplan for bedre hjælp til handicappede

Del artiklen:
KL fremlægger ifølge næstformand Martin Damm om tre uger en plan, der vil forbedre hjælpen til handicappede markant. Planen skal indfri ønsker fra regeringen og Folketinget og ventes at koste et milliardbeløb.
KL fremlægger ifølge næstformand Martin Damm om tre uger en plan, der vil forbedre hjælpen til handicappede markant. Planen skal indfri ønsker fra regeringen og Folketinget og ventes at koste et milliardbeløb. - Foto: 20200529-191719-L

Allerede i midten af maj fremlægger kommunerne en ambitiøs plan med et markant løft af hjælpen til handicappede, som opfylder ønsker fra regeringen og Folketinget.

Af Arne Ullum, [email protected]

Kommunernes Landsforening har efter et møde med samtlige af landets borgmestre torsdag formiddag besluttet at fremlægge en omfattende plan, som skal sikre handicappede borgere i Danmark et markant løft i den hjælp, som de får fra det offentlige.

“Vi har taget bestik af, at der fra Folketingets partier, regeringen og brugerorganisationer er ønsker noget helt andet end det, som er stillet til rådighed i dag på handicapområdet. Og det vil vi gerne levere, hvis lovgivningen og de økonomiske rammer passer til det,” siger Martin Damm, som er næstformand i KL til NB-Økonomi.

For at få lovgivningen og økonomien på plads, forventer KL at kunne præsentere planen for den nye og bedre handicaphjælp for regeringen, når forhandlingerne om kommunernes økonomi begynder midt i maj.

At der er tale om et markant løft af hjælpen til personer med handicap understreges af, at de øgede udgifter ifølge Martin Damm skal tælles i milliarder af kroner.

På spørgsmålet om, hvorvidt KL forventer, at regeringen er klar til at finde pengene til at løfte handicapområdet så markant siger Martin Damm:

“Jeg må gå ud fra, at regeringen har haft nogle samtaler om det her, inden ministre har meldt ud, at der skal ske et markant løft. Ellers gik den vel ikke rundt og sagde det.”

KL’s plan kommer efter en bred utilfredshed blandt landets borgmestre over, at kommunerne har fået stigende kritik fra især socialordførere i Folketinget og ikke mindst social- og ældreminister Astrid Krag (S) for at levere for lidt service til handicappede.

Borgmestrene har derfor i længere tid presset på, for at KL skulle tvinge regeringen og de politiske partier til enten at forsvare den eksisterende hjælp til handicappede eller skaffe de nødvendige bevillinger til at indfri de mange løfter, som borgmestrene mener, er kommet fra regeringen.

Læs også:
Borgmestre i oprør: KL skal rejse nye ministerløfter til handicappede i økonomiforhandlinger

“Det kan ikke være sådan, at kommunerne fortsat skal være de sidste ansvarlige i Danmark. Man bliver nødt til som minister eller politisk ordfører at tage ansvar for det, som man siger. Det betyder, at hver gang man øger forventningerne hos borgerne, så skal man også sørge for at finansiere de forventninger,” sagde en af landets mest indflydelsesrige borgmestre, Jens Ive (V) fra Rudersdal, til NB-Økonomi inden borgmestermødet.

Ifølge reglerne for den kommunale økonomi skal staten kompensere kommunerne, hvis man bliver enige om at at løfte hjælpen til de handicappede. Ved at fremlægge en plan med et markant løft af hjælpen til handicappede tvinger KL derfor regeringen og Folketinget til enten at trække i land i forhold til de mange ønsker om et markant løft af hjælpen til handicappede, eller  at bevilge et milliardbeløb til kommunerne.

“Vi er jo ikke onde mennesker i kommunerne, som ikke gerne vil give al den hjælp, som der er råd til,” siger Martin Damm.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her