Andelen af børn og unge med kontakt til psykiatrien er fordoblet på ti år

Del artiklen:

Nye tal fra Indenrigs- og Boligministeriets Benchmarkingenhed viser, at andelen af børn og unge med kontakt til psykiatrien er fordoblet på ti år. Se udviklingen i din kommune, her.

Af Peter Risager, [email protected]

Fra 2008 til 2018 er der sket en fordobling i antallet af børn og unge med kontakt til psykiatrien, når man ser på udviklingen pr. 0-17-årig. I 2008 var der 14 børn og unge per 1.000 0-17-årige, der havde kontakt med psykiatrien, og i 2018 var det tal vokset til 27,9. 

Det viser nye tal fra Indenrigs- og Boligministeriets Benchmarkingenhed.

Tallene viser, at der er stor forskel mellem kommunerne på, hvor stor en stigning man har oplevet, men at alle kommuner har haft en stigende andel børn og unge med kontakt til psykiatrien.

Ifølge Benchmarkingenheden er der indikationer på, at der i perioden har været et skifte i behandlingen af børn og unge mod mere specialiserede tilbud såsom psykiatrien, og at stigningen dermed ikke nødvendigvis er ens betydende med, at der er flere børn og unge med psykiske lidelser.

Samtidig skal stigningen ses i lyset af, at der over perioden 2008-2018 har været en gradvis udvidelse af udrednings- og behandlingsrettighederne, udbygning af kapaciteten i det psykiatriske sygehusvæsen og nedbringelse af ventetiderne i børne- og ungdomspsykiatrien. Ifølge rapporten fra Benchmarkingenheden har disse ændringer gjort det muligt at behandle flere børn og unge i psykiatrien.

12 kommuner har mere end tredoblet

Ser man på udviklingen på kommuneplan, er der meget stor forskel på, hvordan andelen har udviklet sig fra 2008 til 2018. Bornholm Kommune har haft den mindste stigning i antallet af børn og unge med kontakt til psykiatrien pr. 1.000 0-17-årige på bare 0,6 børn og unge, mens Sorø Kommune har haft den største stigning på hele 32 børn og unge.

Dermed er andelen mere end tredoblet i Sorø Kommune fra 15,2 børn og unge pr. 1.000 0-17-årige til 47,1, der har kontakt til psykiatrien.

Ser man på udviklingen i procent, er der hele 12 kommuner, der har oplevet mere end en tredobling i antallet af børn og unge med kontakt til psykiatrien fra 2008 til 2018, hvor Dragør Kommune har haft den største stigning på 353 procent.

Stigningen skal dog ses i lyset af, at Dragør Kommune kom fra et meget lavt antal i 2008 på bare 4,5 børn og unge pr. 1.000 0-17 årige med kontakt til psykiatrien. Med en stigning til 20,4 ligger kommunen derfor stadig pænt under landsgennemsnittet, som er 27,9.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her