Se hvor de nye nærpolitistationer skal ligge

Del artiklen:
I 2016 blev politistationen på Kamillevej på Amager lukket. Nu får øen igen en politistation.
I 2016 blev politistationen på Kamillevej på Amager lukket. Nu får øen igen en politistation. - Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix (arkiv)

Se her hvor de kommende 20 nærpolitistationer skal ligge. Nærpolitistationer i sig selv er ikke afgørende for, om borgerne føler sig mere trygge, vurderer forsker.

Af NB-Kommune,

Justitsministeriet har nu besluttet, hvor 20 nye nærpolitistationer skal ligge. Fire kommuner bliver velforsynet med nærpolitistationer, idet de hver får stationer i to byer i kommunen.

Ifølge et politisk forlig indgået i december vil de 20 nye nærpolitistationer få samlet 150 betjente til rådighed målt i årsværk. Stationerne skal være fysiske og have åbningstider, så borgere kan henvende sig. Der skal være åben mindst 15 timer om ugen.

(Artiklen fortsætter efter listen)

Her skal de nye nærpolitistationer placeres (kommune og by)

Brønderslev – Brønderslev
Vesthimmerlands – Aars
Odder – Odder
Ikast-Brande – Ikast og Brande (I Brande åbent én dag om ugen (åbningstid ikke angivet))
Struer – Struer
Billund – Grindsted
Hedensted – Hedensted
Tønder – Toftlund og Skærbæk (I Skærbæk åbent to timer om ugen)
Esbjerg – Ribe
Assens – Assens
Nyborg – Nyborg
Sorø – Sorø og Dianalund (I Dianalund åbent to timer om ugen)
Odsherred – Asnæs
Gribskov – Helsinge
Tårnby – Kastrup
Esbjerg – Esbjerg på Stengårdsvej
Slagelse – Korsør (i tilknytning til Motalavej)
Greve – I eller ved indkøbscenteret Waves (Hundige) (i tilknytning til Askerød)
Fredensborg – Nivå i Nivåhøj/Islands-højparken
Ishøj – Ishøjcenteret (i tilknytning til Vildtbanegård)
Gladsaxe – Høje Gladsaxe

Kilde: TV 2 Lorry på baggrund af oplysninger fra Justitsministeriet.

To af de nye nærpolitisationer kommer til at ligge på Københavns Vestegn. Det oplyser Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, som er valgt på Vestegnen.

Nærmere bestemt bliver der oprettet to nye fysiske nærpolitistationer, den ene i Ishøjcentret og den anden i Høje Gladsaxe. De ligger begge tæt på SUB-områder, hvilket står for særligt udsatte boligområder.

– Vi får nogle nærpolitistationer, hvor behovet er størst. Helt konkret i Københavns omegn og på Vestegnen.

– Begge områder er karakteriseret ved, at kriminaliteten er lav, men at der også er udfordringer med organiseret kriminalitet. Der får vi nu en styrket indsats med betjente, der kommer til at kende området endnu bedre, siger Jeppe Bruus.

Kan give bedre borgerdialog

Adam Diderichsen, adjunkt og politiforsker på Københavns Professionshøjskole, vurderer, at at en nærpolitistations placering i sig selv ikke har betydning for, om borgerne vil opleve mere tryghed i deres hverdag. Men en nærpolitistation kan være med til at opbygge en tættere relation mellem borgere og politibetjentene.

– Man kan arbejde mere forebyggende og gå i dialog med borgerne om problemer. Og der skal man selvfølgelig ikke være for langt væk, men det afgørende er, at man er til stede over en længere periode og opbygger gode relationer, siger Adam Diderichsen til TV 2 Lorry.

Tønder Kommune får to nærpolitistationer

I fire kommuner placeres nærpolitistationer i to byer, skriver TV2 Lorry.

Tønder Kommune får nærpolitistationer i Toftlund og Skærbæk. Sidstnævnte vil dog kun have åbent to timer om ugen. I Ikast-Brande Kommune åbner stationer i både Ikast og Brande. I Brande vil der være åbent en dag om ugen.

I Sorø Kommune vil der være nærpolitistation i Sorø, og i Dianalund vil der være ekspedition to timer om ugen. Desuden åbnes der nærpolitistationer på Stengårdsvej i Esbjerg og i Ribe i Esbjerg Kommune, skriver TV2 Lorry.

Idéen om de 20 nærpolitistationer med åbningstider blev kritiseret, da den blev offentliggjort i sin tid. I en artikel i Berlingske sagde formændene for 11 af 12 politiforeninger, at de ikke så politifaglige grunde til tiltaget.

“Det, vi har behov for, er mere personale, så vi kan opprioritere den generelle politiindsats, men det med at binde flere folk til mursten – det giver ikke mening,” lød det fra politiforeningerne.

Fakta om nærpolitistationerne

Ugentlig åbningstid er mindst 15 timer om ugen medmindre andet er angivet.
Samlet set vil der være:
– 13 nye lokaliteter hvor der ikke i dag er ugentlig åbningstid
– 3 eksisterende lokaliteter får udvidet åbningstid (Her er medregnet Ribe, som reelt kan siges at være en ny ”satellit-station”, men som får åbningstid som en nærpolitienhed)
– 5 eksisterende lokaliteter lukkes og erstattes af nye nærpolitienheder, der flyttes til nye lokaliteter i samme by
– 3 nye ”satellit”-stationer
Kilde: TV 2 Lorry på baggrund af oplysninger fra Justitsministeriet.

/ritzau/Iver Houmark Andersen

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her