Turismen til hovedstaden er faldet med over 50 procent det seneste år

Del artiklen:
Ligesom her i Skagen var turister på danske nummerplader på plads i mange nordjyske kommuner i 2020. Det betød, at Region Nordjylland fik et væsentligt mindre fald i turismen end de andre danske regioner, hvor særligt Hovedstaden var hårdt ramt.
Ligesom her i Skagen var turister på danske nummerplader på plads i mange nordjyske kommuner i 2020. Det betød, at Region Nordjylland fik et væsentligt mindre fald i turismen end de andre danske regioner, hvor særligt Hovedstaden var hårdt ramt. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hovedstaden er blevet svigtet af både udenlandske og danske turister under corona, mens især Nordjyllands turisme bliver holdt i live af en stigning i danske turister. Se tallene for dansk turisme under corona her.

Af Peter Risager, [email protected]

Et fald i udenlandske turister på 79 procent og et fald i danske turister på 19 procent betyder, at Region Hovedstaden har haft en mere end halvering af turismen i det seneste år i forhold til tidligere år. Dermed har Hovedstaden haft det klart største fald i turismen blandt de danske regioner under corona.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, der i dag har offentliggjort nye opgørelser af turismen i Danmark. Dermed har vi nu et overblik over, hvordan corona har påvirket turismen i Danmark over et helt år.

Udover den dramatiske udvikling i København viser tallene, at især Region Nordjylland, men også Sjælland og Midtjylland på turismen har klaret sig pænt igennem corona, hvilket kan tilskrives dels, at man ikke er ligeså afhængig af udenlandske turister som man er i Hovedstaden, dels at den danske turisme er steget markant flere steder.

I Nordjyllands havde man en stigning i dansk turisme på hele 18 procent i forhold til gennemsnittet for 2018 og 2019, mens stigningen for Midtjylland og Sjælland var henholdsvis 16 og 12 procent.

Danskerne er blevet væk fra Hovedstaden

Syddanmark har generelt haft et hårdt turismeår, hvilket sandsynligvis kan forklares af, at især de tyske turister, men også andre centraleuropæiske turister, som ofte kommer til sommerhuse langs den sydjyske vestkyst, blev væk i store dele af året på grund af rejserestriktioner og usikkerhed om covid-19 situationen.

Overordnet set er billedet altså, at mens antallet af udenlandske turister generelt er faldet i hele landet, har det ramt hovedstadsområdet og i nogen grad Sydjylland ekstra hårdt. De danske turister har også svigtet Hovedstaden, men er i stedet rejst mere rundt i landet end man har gjort før covid-19 ramte Danmark. I alt er den indenlandske turisme steget med ni procent under corona.

I alt er turismen gået tilbage med 19 procent når man ser på hele landet, og antallet af turistovernatninger faldt under det seneste år til 42,9 millioner fra et gennemsnitligt niveau i 2018 og 2019 på 53,2 millioner.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Hotellerne er særligt hårdt ramt

Ser man på overnatningstyperne, er det særligt hotellerne og feriecentrene, der er blevet hårdt ramt af et fald i turismen. Hoteller og feriecentre i samtlige regioner har haft tilbagegang i både danske og udenlandske turister, og i alt er antallet af overnatninger på danske hoteller blevet mere end halveret under corona.

I alt har der været et fald i hotelovernatningerne på godt ti millioner, når man sammenligner perioden under corona med gennemsnittet for 2018 og 2019.

På hoteovernatninger er Hovedstaden også blevet klart hårdest ramt, hvor i alt er to tredjedele af hotelturismen er forsvundet under corona.

Faldet i hotelovernatninger betyder overordnet set, at de kommuner, der har en høj hotelturisme generelt har haft størst tilbagegang i turismen, mens kommuner, hvor der er mere sommerhusturisme er blevet knapt så hårdt ramt af tilbagegangen i turisme under corona.

Se nederst i artiklen, hvordan de forskellige tal er blevet beregnet under “Sådan har vi gjort”.

FAKTA- Sådan har vi gjort:

For hver region samt for hele landet har vi hentet data for antal overnatninger for årene 2018-2019 samt for de sidste 12 måneder (1/3 2020-28/2 2021). Antal overnatninger inkluderer Hoteller, Feriecentre, Vandrehjem, Feriehuse, Camping og lystbådehavne.Gennemsnittet for det årlige antal overnatninger for 2018-2019 er derefter udregnet. Dernæst er denne periode sammenlignet med perioden for de sidste 12 måneder, og den procentvise forskel for de to perioder er udregnet.  Data er hentet fra tabellen “TURIST”(https://www.statistikbanken.dk/TURIST). 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her