Statens finanser klarede 2020 væsentligt bedre end forventet

Del artiklen:
Finansminister Nicolai Wammen (S) kan glæde sig over, at underskuddet på de offentlige finanser i 2020 blev væsentligt mindre, end man havde forudsagt så sent som i december sidste år.
Finansminister Nicolai Wammen (S) kan glæde sig over, at underskuddet på de offentlige finanser i 2020 blev væsentligt mindre, end man havde forudsagt så sent som i december sidste år. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Selvom Finansministeriet så sent som i december 2020 forventede et underskud i de offentlige finanser på 80,6 milliarder i 2020, endte underskuddet på blot 26,7 milliarder kroner.

Af Peter Risager, [email protected]

Det offentlige underskud i 2020 blev væsentligt mindre end man havde forventet, og i alt klarede Danmark sig igennem coronaåret med et underskud på blot 26,7 milliarder kroner, selvom man lavede intensive hjælpepakker, store sundhedsmæssige investeringer og havde mange uventede udgifter forbundet med covid-19.

Det fremgår af et svar i Folketinget fra finansminister Nicolai Wammen til Enhedslistens finansordfører, Rune Lund. Her forklarer finansministeren, at man i økonomisk redegørelse fra december 2020 forventede et underskud på de offentlige finanser på 80,6 milliarder kroner, svarende til 3,5 procent af Danmarks BNP.

I stedet endte underskuddet på blot 1,1 procent af BNP. Dermed er det offentlige underskud i 2020 54 milliarder kroner lavere end finansministeriet selv forventede i december.

(Artiklen fortsætter under grafen)

null


Svaret viser, at udgifterne dels har været lavere end forventet, og i højere grad, at indtægterne var højere end forventet.

De højere indtægter skyldes ifølge finansministeren, at man har fået højere indtægter end skønnet fra pensionsafkast (PAL-skatterne), og også i nogen grad, at selskabsskatteindtægterne var højere end forventet.

På udgiftssiden forklares de lavere udgifter især ved, at man ikke har haft så høje udgifter til kompensationsordninger i forbindelse med COVID-19, end man skønnede i december. En anden årsag til de lavere udgifter er lavere offentlige forbrugsudgifter og lavere offentlige renteudgifter.

Tallene skal tages med det forbehold, som finansministeren også nævner, at regnskabstallene fra Danmarks Statistik indtil videre er foreløbige, og der kan derfor komme små justeringer til det endelige resultat.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her