Ny corona-automatik i kommunerne for nedlukning af butikslivet

Del artiklen:
Butikscentre risikerer at blive lukket ned igen med meget kort varsel, hvis der bliver for mange smittede i lokalområdet.
Butikscentre risikerer at blive lukket ned igen med meget kort varsel, hvis der bliver for mange smittede i lokalområdet. - Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Butikslivet i kommunerne kan nu blive lukket ned efter nogenlunde samme model, som der lige er indført på skole-området. Det vil sige, når coronasmitten når et bestemt niveau, så skal f.eks. centre og frisører lukkes. Lige nu er den nye automatik kun i brug i én kommune.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Når mere end 200 ud af 100.000 er smittet med corona i en kommune, så skal butikslivet og liberale erhverv pr. automatik lukkes ned.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

Som led i udmøntningen af ‘Rammeaftale om plan for genåbning’ er der blevet udarbejdet en model for lokale nedlukninger baseret på automatik. Konkret betyder det, at hvis det testkorrigerede incidenstal er over 200 pr. 100.000 indbyggere i en kommune, så træder lokale nedlukninger i kraft, så smitten bringes under kontrol.

Hurtige og effektive nedlukninger er ifølge Erhvervsministeriet et afgørende redskab for at bevare epidemikontrollen. Det betyder at hvis smitten overskrider grænsen i en kommune, så lukker blandt andet skoler samt kultur- og fritidsaktiviteter.

Læs også:
Aftale giver automatiske skolenedlukninger ved høj smitte

For det lokale erhvervsliv vil et incidenstal over grænsen få følgende konsekvenser:

  • Lukning af liberale serviceerhverv i kommunen
  • Lukning af serveringssteder i kommunen
  • Lukning af indkøbscentre, arkader, basarer og stormagasiner i kommunen
  • Lukning af udvalgsvarebutikker i kommunen
  • Lukning af forlystelsesparker mv. i kommunen
  • Private arbejdsgivere opfordres til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra så vidt muligt
  • Nedlukningen vil blive effektueret ved bekendtgørelse efter forelæggelse for Epidemikommissionen og efterfølgende Folketingets epidemiudvalg.

Først når kommunen i syv dage i træk er under en incidens på 200 (testkorrigeret) smittede, ophæves nedlukningen. Kriterierne for nedlukning er ifølge ministeriet anbefalet af Statens Serum Institut.

Kriterierne er vurderet ud fra den aktuelle smittesituation og vil løbende blive vurderet og justeret efter behov på baggrund af erfaringer og epidemiens udvikling.

Ud over nedlukning i kommunerne vil der med den nye model blive indført lokale nedlukninger af skoler mere mere, hvis enkelte sogne har et incidenstal på over 400. Det har dog ikke konsekvenser for erhvervslivet.

Ishøj er eneste berørte kommune

Med de nye regler er Ishøj i øjeblikket den eneste kommune i landet, der ligger over den tilladte grænse. Incidenstallet i Vestegns-kommunen – fra den 12. april – ligger på 260 per 100.000 indbyggere. Det betyder, at nedlukningen for det lokale erhvervsliv vil fortsætte, indtil incidenstallet for Ishøj Kommune igen er under 200 i syv dage i træk.

Rødovre Kommune og Albertslund Kommune er de kommuner, der er tættest på grænsen med incidenstal på henholdvis 178 og 161 i forrige uge. Begge kommuner holder sig dog under grænsen på 200.

Erhvervsministeriet oplyser, at for at skabe gennemsigtighed og forudsigelighed for blandt andet erhvervslivet bliver data for incidensniveauet i kommunerne offentliggjort på Statens Serum Instituts hjemmeside på hverdage omkring kl. 14. Dermed kan lokale erhvervsdrivende løbende holde øje med, om der er risiko for lokal nedlukning i deres kommune, eller hvor langt man er fra at kunne genåbne det lokale erhvervsliv efter en nedlukning.

Læs fakta om modellen for automatisk nedlukning

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her