Lettelse for lokalpolitikere: Alle møder samles på én ugedag

Del artiklen:
Byrådet i Lejre vil samle bl.a. fagudvalgs- og byrådsmøder på én og samme ugedag. Der er flere gevinster ved det, siger borgmester Carsten Rasmussen (S) (høj mand med briller forrest i midten).
Byrådet i Lejre vil samle bl.a. fagudvalgs- og byrådsmøder på én og samme ugedag. Der er flere gevinster ved det, siger borgmester Carsten Rasmussen (S) (høj mand med briller forrest i midten). - Foto: Lejre Kommune

Det skal være nemmere at være kommunalpolitiker, og derfor skal alle møder i udvalg og byråd samles på én ugedag. Det er byrådet enige om i Lejre Kommune. ‘Vi har jo fyldte kalendere, og det vil være godt, hvis vi kan undgå nogle af alle de her sammenstød mellem vores politiker-, arbejds- og privatliv,’ siger borgmester.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Når det nye byråd i Lejre Kommune samles i januar 2022 efter kommunalvalget, så får de ny- og genvalgte en gave fra det afgåede byråd: Alle møder i fagudvalg og kommunalbestyrelsen er samlet på én ugedag, som så bliver ‘store mødedag’.

Et enigt byråd i Lejre vil ændre styrelses-vedtægten, så møderne blandt politikerne kan samles og afholdes på en bestemt ugedag – måske mandag. Hensigten er at gøre det nemmere for byrødderne at få kalenderen til at gå op og spare blandt andet transporttid. Det skriver NB-Kommune. 

“Den store gevinst ved at samle møderne på én dag vil være, at det vil gøre det nemmere for os af planlægge. Vi har jo fyldte kalendere, og det vil være godt, hvis vi kan undgå nogle af alle de her sammenstød mellem vores politiker-, arbejds- og privatliv,” siger borgmester i Lejre, Carsten Rasmussen (S), til NB-Kommune. 

Han ser også en anden gevinst ved at lægge fagudvalgs- og kommunalbestyrelsesmøder på samme ugedag. 

“Der er mange sager, som lapper ind over flere fagudvalg. Aktuelt har vi for eksempel en debat om, hvordan vi kan booste blandt andet foreningslivet. Den diskussion kan sådan set foregå i flere udvalg f.eks. for børn og unge, ældre-området og kulturvalget,” forklarer Carsten Rasmussen og fortsætter:

“Ved at udvalgene holder møde på rådhuset samme dag kan politiske drøftelser gennemføres i flere udvalg samtidigt, og man måske sågar nå at tale sammen mellem møderne og koordinerer. Der sker altså en tidsoptimering, hvor man blandt andet slipper for flere gange om ugen at skulle køre hen til møder i forskellige fagudvalg.”

Har I talt om, hvilken ugedag det skal være? Det er jo nok noget, borgmesteren gerne selv vil bestemme?

“Ha, ha. Nej, vi har ikke lagt os fast på ugedagen. Men måske bliver det mandag. Det er ligesom nu, at vi må tage en diskussion i byrådet og så finde ud af, hvilken dag er bedst,” siger Carsten Rasmussen.

Kommunalbestyrelsen i Lejre har truffet beslutning om principper og en mødeplan, som skal danne grundlag for et forslag til ændring af styrelsesvedtægten. 

Kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune har i mange år haft det sådan, at alle fagudvalgsmøder bliver holdt om mandagen. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her