Forstå på tre minutter: Derfor flytter uddannelseskriterie millioner fra Morsø til Slagelse

Del artiklen:

Forstå her, hvorfor udligningskriteriet antal 25-49-årige uden erhvervsuddannelse flytter adskillige udligningsmillioner fra en række vestjyske kommuner til en række sjællandske kommuner over de kommende år, hvis udviklingen fortsætter.

Af Peter Risager, [email protected]ier.dk

Antallet af ufaglærte kan flytte adskillige udligningsmillioner fra især vestjyske kommuner og nogle få hovedstadskommuner til en lang række sjællandske kommuner.

Det viser en analyse i NB-Økonomi i dag, som ser på udviklingen i det socioøkonomiske kriterie 25-49-årige uden erhvervsuddannelse over længere sigt. 

Læs også:
Antallet af ufaglærte flytter udligningsmillioner dramatisk

Årsagen til det store flyt skal findes i, at der mellem kommunerne er stor forskel på, hvor meget antallet af ufaglærte falder i forhold til landsgennemsnittet. Som artiklen nævner, sker der ikke de store flyt fra et år til et andet, men ser man på udviklingen på længere sigt, er det dramatiske beløb, der kan flyttes fra nogle kommuner til andre.

Konkret er kriteriet skruet sammen på den måde, at man får et vist beløb (udgiftsbehov) for hver borger fra 25 til 49 år, der opfylder kriteriet om, at man har grundskole som højest fuldførte uddannelse, eller man har uoplyst uddannelse. Fordi der generelt er et fald i antallet af ufaglærte, så falder det samlede antal kriteriehits, og dermed stiger enhedsværdien per kriteriehit.

Det betyder med andre ord, at hver enkelt kriteriehit bliver mere værd med tiden. Eksempelvis er enhedsværdien per kriteriehit 66.838 kroner i 2021-udligningen, og stiger til 68.727 i 2022-udligningen.

Samtidig vil forskellene mellem kommunerne udvikling blive større over tid, hvilket betyder, at selvom udviklingen ikke er voldsomt stor fra det ene år til det andet, så vil kriteriet over tid flytte flere penge.

705 millioner siden 2010

Bevægelsen over en længere periode betyder, at hvis man ser på kommunernes udvikling i antallet af ufaglærte fra 2010 til 2020, så er der meget stor forskel mellem kommunerne. Frederiksberg Kommune har i toppen af listen nedbragt antallet af ufaglærte med 44,4 procent fra 2010 til 2020, mens Guldborgsund Kommune i bunden kun har haft et flad på 13,1 procent.

Der har også været store fald i en lang række vestjyske kommuner som eksempelvis Morsø Kommune, mens faldet har været væsentligt mindre i eksempelvis Slagelse Kommune og en lang række andre sjællandske kommuner.

Den store forskel mellem kommunerne betyder, at hvis man forestillede sig, at man havde det nuværende udligningssystem i 2010, så ville der i alt være blevet flyttet 705 udligningsmillioner over de seneste 10 år fra kommunerne med et stort fald i antallet af ufaglærte til kommunerne med et mindre fald i antallet af ufaglærte.

Hvis udviklingen fortsætter som hidtil over de kommende år, så kan kriteriet 25-49-årige uden erhvervsuddannelse altså komme til at flytte store millionbeløb mellem kommunerne.

Se herunder, hvilke kommuner der har haft de største og mindste fald i antallet af ufaglærte fra 2010 til i dag.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her